U mirovinu sa 65 godina jer umiremo ranije

Od 1. siječnja iduće godine izdvajanje u II. mirovinski stup povećat će se s dosadašnjih pet na sedam posto plaće. To će biti osnovica mirovinske reforme koju priprema Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Povećanje izdvajanja u II. stup neće osjetiti ni poslodavci niti radnici, jer se trošak poslodavcu po radniku neće promijeniti, niti će nauštrb neto plaće. Plan je da se dva postotna poena namaknu smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje, rupa koja će na taj način nastati u sustavu krpat će se dotacijama iz državnog proračuna te prihodima države od poreza na imovinu, piše Jutarnji list.

Prema mirovinskoj reformi dobna granica za umirovljenje neće se pomicati. Tako će od 2030. godine i muškarci i žene odlaziti u mirovinu sa 65 godina, a do tog roka žene će se približavati muškarcima u uvjetima za umirovljenje. Prije se često spominjalo produljenje radnog vijeka, no na kraju se od toga odustalo jer se životni vijek Hrvata povećava tri puta sporije nego stanovnicima ostalih europskih zemalja. (jk)

 

 

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox