VIJESTI

Porezna kreće s oduzimanjem imovine, prve na redu tvrtke s jednim zaposlenim

Čet, 02/08/2012 - 10:08

Nakon objave popisa poreznih dužnika u javnosti prozvanog stupa srama, Vlada kreće u lov na prvih pola milijarde kuna. Do kraja kolovoza sjest će na imovinu, obiteljske kuće i vozila prvih stotinu najgorih poduzetnika.

Prvi na red dolaze članovi uprava i skupština poduzeća za koje Porezna uprava ima jasne pokazatelje da su otvarali tvrtke samo s ciljem izvlačenja novca. Prvi kriterij kojim su se vodili bila je činjenica da je riječ o tvrtkama koje imaju samo jednog ili nijednog zaposlenika. Zabilježeni su i slučajevi u kojima jedna osoba otvara do desetak tvrtki, a pritom isključivo izvlači novac iz tih tvrtki i ne podmiruje obveze prema državi. Podaci o tim tvrtkama u Poreznoj upravi tretiraju se kao tajna, piše HRT

Dužnici će u sljedećih 30 dana biti pozvani na informativni razgovor u Poreznu upravu. Ako su svoju osobnu imovinu prenijeli na članove obitelji ili nekog drugog, Porezna će njima slati rješenja o ovrsi.

Da se očekuje slanje rješenja o ovrsi za stotinu tvrtki već krajem ovog mjeseca, potvrdila je i šefica Porezne uprave Nada Čalović-Smiljanec. Kaže da su matični uredi iz cijele zemlje dostavili popis od ukupno 600 poduzeća za koje u ovom trenutku mogu dokazati odgovornost članova uprave. (HT)