VIJESTI

Prema novom zakonu porezni dužnici će na stup srama

Pet, 27/04/2012 - 15:03

Vlada je usvojila prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona kojima se omogućuje objava popisa poreznih dužnika.

Po riječima ministra financija Slavka Linića, izmjene Općeg poreznog zakona donose tri bitne promjene - mogućnost objave popisa poreznih dužnika, institut proboja pravne osobnosti te mogućnost prijeboja ili naplate potraživanja s preuzimanjem imovine.

Enormna potraživanja

Glavni razlog za predložene izmjene su enormna potraživanje hrvatske države, kaže Linić, jer su ukupni dugovi s kamatama prešli 50 milijardi kuna. Također je ogroman broj dužnika - preko 761.000, od čega su oko 500.000 građani, a ostalo su trgovačka društva i obrtnici.

Dosad se nije mogao objaviti popis poreznih dužnika jer se to smatralo poreznom tajnom. Sada Porezna uprava može i bez pristanka poreznog obveznika objaviti sve podatke, ako je to u skladu sa zakonom, ili ako porezni obveznik dostavlja netočne podatke o svojim dugovima.

Popis na stranicama Porezne uprave

Popis će se objaviti na web stranicama Porezne uprave, po vrsti i visini duga. Objavit će se imena poduzeća s dugom iznad 100.000 kuna (trenutno je takvih 15.800), obrtnika s dugom iznad 50.000 kuna (trenutno ih je 31.000), te građana s dugom iznad 10.000 kuna (ima ih 85.000). Na popisu neće biti porezni obveznici kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogramiranje duga.

Time želimo ojačati financijsku disciplinu i postići veću efikasnost naplate duga, naglasio je Linić. Po podacima iz Porezne uprave, od trenutka kada je najavljena objava liste dužnika naplata poreza poboljšala se za tri posto.

Institut proboja pravne osobnosti

Institut proboja pravne osobnosti uvodi kako bi se spriječila dosad raširena praksa otvaranja novih d.o.o. radi izbjegavanja plaćanja obveza prema državi i radnicima, te da se kroz njih izvlače imovina i sredstva, a ostaju radnici i dugovi.

Želimo onemogućiti poslovanje preko tako povezanih društava i premještanje dobiti i gubitka, te posebno izdavanje fiktivnih računa, rekao je Linić. Porezna uprava će utvrđivati nezakonitosti i kroz upravne postupke sankcionirati porezne dužnike, odnosno vlasnike i upravljačka tijela u tim društvima. Pritom se uvodi mogućnost oduzimanja imovine članovima uprave, ako nezakonitim radnjama i zloupotrebama nanose štetu imovini i vjerovnicima, kao i osnivačima d.o.o. i dioničarima d.d. koji se služe zloupotrebama.

Također se omogućuje sklapanje ugovora radi postizanja nagodbe u postupku naplate potraživanja, institut međusobnog prijeboja između poreznog obveznika i države te podmirenje duga ustupanjem nekretnina. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL