IZDVOJENO

Tri dame ponijele titulu „NajTajnica.hr 2012.“

Uto, 26/02/2013 - 09:11
S lijeva na desno: Sonja Pukšar, Snježana Gagro Heide i Marijana Mališ; foto: Žarko Bašić/PIXSELL

U organizaciji časopisa Poslovni savjetnik zagrebački hotel Dubrovnik ugostio je oko sto posjetitelja na 5. nacionalnoj konferenciji tajnica, voditelja ureda i administrativnih djelatnika. U sklopu manifestacije dodijeljene su i nagrade najboljim hrvatskim tajnicama – NajTajnica.hr 2012., a po prvi puta glavna nagrada dodijeljena je u tri kategorije - male i srednje tvrtke, velike tvrtke te javne institucije.

 

S obzirom da se rad tajnice razlikuje u pojedinim vrstama poduzeća, organizatori su odlučili uvesti novinu u sustav biranja pa se ove godine najbolju tajnicu biralo po kategorijama, a tako će biti i ubuduće. Ovogodišnja dobitnica titule NajTajnica.hr u kategoriji Velike tvrtke je Snježana Gagro Heide s Nove TV. Najbolja tajnica u kategoriji Male i srednje tvrtke je Marijana Mališ iz tvrtke Anterra d.o.o. dok je prvo mjesto u kategoriji Javne institucije osvojila Sonja Pukšar iz uprave grada Jastrebarsko.

Glavna urednica i direktorica Poslovnog savjetnika te suorganizatorica izbora NajTajnica.hr, Sandra Mihelčić, okupljenima je predstavila istraživanje na temu „Žene i karijera - tajnica“, koje je mjesečnik Poslovni savjetnik, u suradnji s konzultantskom tvrtkom Proago, proveo u periodu od 18. do 23. prosinca 2012., na uzorku od 371 ispitanika. Istraživanje je pokazalo da se od tajnica danas očekuje da imaju vrlo širok spektar znanja, što podrazumijeva znanje jezika, poznavanje računovodstva, interneta i računalnih programa, ali i da imaju izražene komunikacijske vještine te empatiju.

Hrvati i dalje smatraju da je taj posao potplaćen, što pokazuje da se stanje nije popravilo u odnosu na prošlu godinu, a od osobina koje bi kvalitetna tajnica trebala posjedovati, kao najvažnije se navode dobra organiziranost i podnašanje stresa. Suorganizator izbora, tvrtka za mystery shopping Heraklea provela je ovogodišnji odabir najbolje hrvatske tajnice, i to među 54 prijavljenih kandidatkinja.

Direktorica tvrtke, Sanja Gomuzak, prezentirala je rezultate odabira, kao i kriterije prema kojima su tajnice birane. Tajni su kupci telefonskim pozivima i e-mail porukama kontaktirali prijavljene tajnice te se raspitivali o proizvodima i uslugama tvrtke s ciljem da izmjere kvalitetu usluge tajnica. Kao i prethodnih godina, posjetitelji su imali priliku prisustvovati cjelodnevnim edukativnim predavanjima vrhunskih stručnjaka u sklopu 5. nacionalne konferencije tajnica, voditelja ureda i administrativnih djelatnika.

Edukaciju su ove godine vodili Ljiljana Buhač, Sanja Gomuzak, Marko Alerić, Marija Novak Ištok, Jerneja Agić te Darko Sambol. (PS)

 

Manifestaciju su podržali brojni partneri: Institut za menadžment, zlatarnica Lapidarium, tvrtka Olival, kozmetički salon Dora 98, studio HRG, cvjećarnica Letizia, portal Obuci.se, Limes plus, tvrtka Humanic, dizajnerica Katarina Džale, fotograf Božidar Babić, Promoplus, Hotel Dubrovnik te medijski pokrovitelji: Direktor, Ženska posla, Računovodstvo i porezi u praksi, portali She.hr, Posao.hr, Profitiraj.hr i Female.hr