MARKETING

Proučavaju snježne lavine …kako bi napravili bolji sladoled

Sri, 28/03/2012 - 08:59

Kako bi napravili odličan sladoled u kompaniji Nestle odlučili su koristiti istraživanja o snijegu i lavini kako bi proučili mikroskopske dijelove kristala koji se nalaze u snijegu i sladoledu, piše Business.hr.

Nestle je zbog toga počeo suradnju sa švicarskim institutom za istraživanje snježnih pojava i lavina. Istraživanje na koje se Nestle oslanja temelji se na radu jedinog rendgenskog tomografskog uređaja na svijetu koji omogućava dugoročno promatranje sitnih čestica pri temperaturama od nula do minus 20 stupnjeva Celzijevih.

Stručnjaci prate razvoj kristala leda u snijegu i utjecaj na njegove karakteristike što je ključno za formiranje snježnih lavina. Njihova saznanja mogu se primijeniti i na sladoled jer kristali leda rastom i promjenom oblika mijenjaju teksturu i strukturu sladoleda. Istraživači su primijetili da neki kristali leda rastu i spajaju se stvarajući time veće kristale koji uništavaju strukturu sladoleda. Istraživači sad još samo moraju pronaći način kako da odrede rast kristala u sladoledu kako bi usporili taj proces. (jk)

 

Izvor: Business.hr, 28. ožujka 2012.