Ponos i predrasude – PRODAJA OD PRETPOVIJESTI DO DANAS

25/05/2017

Odakle krenuti?  Najbolje od početka. Kao što je rekao slavni  američko - španjolski književnik George Santayana:  “Oni koji se ne sjećaju prošlosti, osuđeni su ponoviti je.”. Ponekad to i nije tako loše,  jer,  poznavajući  onu  narodnu:  “Ponavljanje je majka znanja”, utvrđivanje činjenica vodi k jasnijoj spoznaji.  Ponavljati, ponavljati i ponavljati,  Newtonov  eksperimentalni  model  koji  je rodio modernu civilizaciju. Nekada dobar, a nekada ne. Paradoks, zar ne?

Kao i sa tisućama stvari koje je stvorio čovjek, u skladu s njegovom podvojenom psihologijom, koktelom racionalnosti i iracionalnosti, slabosti i snage, kukavičluka i neopisive hrabrosti, trenucima svemirske lucidnosti i trenucima nespoznajne magle, i prodaju prate dvije, na prvi pogled, dijametralno sukobljene imenice. Ponos i predrasude.

Prevara, nametanje, prodajne prezentacije kojima je isključiva namjena fire and forget dok kupcima, koji su psihološki prevareni ostaje gorak okus u ustima i obvezujuća misao koja se s trncima uspinje uz ukočeni kičmeni stup i odzvanja u umu big benovskim riječima zakletve: ”Nikada više, zadnji put me je natjerala na ovo....”, uspješni prodavač se rađa i postiže rezultate  kombinacijom  lisičje  ljigavosti  i  pseudo-psihološke  primjene  alkemijskih  formula,  koje čuva po cijenu života.

(PS/Z.R.)

 

Naslov članka: Ponos i predrasude  – PRODAJA OD PRETPOVIJESTI DO DANAS

Autor: Darko Balaš

Izvor: Poslovni savjetnik br. 133 str. 34. - 35.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_133_low_34.pdf100.27 KB
PDF icon ps_133_low_35.pdf112.79 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox