10 laži kojima si otežavate intervju za posao

Razgovora za posao se često uzašavamo ili ih možda željno očekujemo kao drugu priliku. Bilo kako bilo, prilikom odlaska na razgovor, često sa sobom nosimo niz predrasuda koje nam mogu otežati ovaj ionako težak pothvat. Liderpress.hr ih je popisao, pa evo kojih se to mitova morate odreći.

 

1. Ispitivači su istrenirani za vođenje intervjua - To i nije baš točno, većina ispitivača zapravo improvizira, osim ako se baš ne radi i strogo istreniranom pojedincu, što je rijetkost. Držite se konkretnih odgovora i pripremite dva ili tri konkretna primjera vještina ili iskustava.
2. Ispitivač je pripremljen za intervju - I ispitivač je osoba koja ima radni dan, hrpu posla, stres i malo dijete doma. Tako da i vi njemu olakšajte život nudeći konkretne informacije i sprečavajući potrabu da vam postavlja dodatna pitanja.
3. Pristojno je prihvatiti kada vam ponude osvježenje - U biti se nikome to ne da raditi, ali prostojnost to nalaže. Ne zamarajte se time, već zahvalite i pristojno odbijte.
4. Postoji ispravan odgovor na svako pitanje - Ne postoji baš ispravan odgovor, važniji je način odgovaranja i dolaska do odgovora. Primjerice, ako vam se ponudi hipotetski problem i traži rješenje, usporedite to sa situacijom iz prošlosti i objasnite kako ste tada postupili.
5. Ispitivači očekuju preporuke - Ne skačite pred rudo. Često ne znate koje bi bile najbolje preporuke za određeni posao sve do samoga kraja intervjua, prema tome kad saznate koje su osobine najvažnije ispitivaču, odaberite nekoga tko vam može ppomoći baš u tom području.
6. Odgovori bi trebali biti sažeti i precizni - Nemojte štedjeti na riječima. Rekli smo - nemojte ispitivaču davati razloga da vam postavlja dodatna pitanja. Pričajte relevantne stvari, ali koristite svoj jezik, pa zato ga imate.
7. Kada vas upitaju kako se vidite za pet godina, trebate pokazati ambiciju - Tu budite oprezni. Poslodavci vole poduzetne i ambiciozne osobe, ali ne i nestrpljive. Možete pitati i poslodavca kako oni vas vide za pet godina. Bit će vam lakše procijeniti kakav vas posao očekuje i koliko ćete napredovati.
8. Ako ste kvalificirani za posao, vaš izgled nije bitan - Već smo pisali o ovome. Nije toliko riječ čak ni o ljepoti, koliko o poslovnom stilu, čistoći, urednosti. Svojim izgledom možete odati poštovanje osobi s kojom razgovarate.
9. Ako vas pozovu na razgovor za posao, radno mjesto nije popunjeno - Ponekad tvrtke koriste 'intervjue' kao zamjene za jeftina marketinška istraživanja. Ako su vas pak na razgovor pozvali na nečiju zamolbu, možda je u pitanju pristojnost. Ali, bilo kako bilo, ako ih oduševite možda i izmisle neko radno mjesto za vas:).
10. Najkvalificiranija osoba će dobiti posao - Za ovo već odavno znamo da je laž. I nije nužno stvar u nepotizmu ili korupciji, već je možda nekvalificiranija osoba jednostavno ugodnija, simpatičnija i bolja za radnu atmosferu od kvalificiranije, ili pak ima više volje učiti i razvijati se, za razliku od stava: Ja sve znam i sve mogu. (MJ)

 

Izvor: www.liderpress.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox