2023. nam kuca na vrata – nikada tako neizvjesna i nelagodna godina pred nama, a opet puna dobrih vijesti koje nam dolaze

Nakon svakog visokog leta, dolazi nesumnjivo i pad – kaže narodna mudrost. Takva su očekivanja i od 2023. godine, ako se pogleda vrijeme prosperiteta i gospodarskog uzlaza koji su sada iza nas, a presjekli su ga korona i rat u Ukrajini, donoseći minuse za mnoge ekonomske pokazatelje.

S prvim danom siječnja 2023. Hrvatska je u euro i Schengen zoni. Za jednu visoko turistički orijentiranu državu, to će definitivno biti veliki pomak naprijed. Procjene su da će se hrvatski građani navikavati na novu valutu najmanje tri godine, ali će zato izostanak gužvi na našim nekadašnjim granicama prema EU susjednim državama već od 01. 01. biti pravo osvježenje.

Gledano globalno – čak 80% ljudi imat će digitalnu nazočnost na internetu, medicina će otići tako daleko da će modificiranje gena za pomlađivanje organizma biti sve izvjesnije, baš kao i okončanje pandemije Covid 19. Mnogi će težiti "uradi sam kod kuće" dijagnosticiranju uz pomoć testova i informacija s interneta, čeka nas nastavak uspona razvoja i uporabe električnog automobila, ali i rasta svjetske populacije.

Početkom prosinca 2022. godine predstavljen je prototip AI chatbota ChatGPT – i dok raste zanimanje za ovaj online novitet, rast će i inflacija, te svakako izglednost ulaska / bivanja hrvatskog gospodarstva u recesiji (jednako kao i EU-a), posebice ovisnog o energentima (električnoj energiji i plinu) koji će ih i generirati.

Sukob u Ukrajini nastavit će se i kroz 2023. godinu, kao i rast nezaposlenosti, cijena, oskudice energenata...Hrvatska će vrlo izgledno imati rekordnu inflaciju, ne samo zbog ekonomskog okružja, nego i uvođenja eura, ma koliko nas uvjeravali da se to neće događati.

Skroman rast osobnih dohodaka u odnosu na visok i rapidan rast troškova života također je još jedna izglednost 2023. godine za građane Hrvatske. Bogati će i nadalje postajati sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji.

Mirovinski sustav će imati sve manje uplata, zbog manjih prihoda koje ćemo ostvarivati, rastuće inflacije, ali i depopulacije kao i pada stanovnika koji će se nastaviti i u ovoj godini.

2023. nosi sociološki gledano produbljenje s jedne strane gore navedenih čimbenika, ali buđenje sve jačeg suosjećanja dok tražimo nove načine razumjeti sebe i svijet oko nas u onome što svijet postaje. A postaje tehnološki sve napredniji, dok emotivno, nesebično i altruistično slabi.

2023. godina mogla bi donijeti konačno usporavanje nazadovanja ljudske rase u pravcu orijentiranosti na profit, novac, uništavanje prirode, uništavanje svega što nosi predznak humanosti. 2023. za one koji su voljni raditi na sebi i oko sebe bit će to godina za osobni i kolektivni rast i napredak.

Iscrpljeni u proteklim godinama nerazumijevanjima, otporom establišmentu brojnih vrsta, informacijama i inovacijama s kojima nas stalno bombardiraju, u ovog godini bi mnogi mogli poraditi i djelovati u pravcu razumijevanja, međusobnog uvažavanja, pa čak i pomoći, suradnje, nerijetko i milosrđa koje je često iz rječnika i djelovanja gotovo „isparilo“ proteklih godina u mnogih građana Hrvatske.

Za hrvatsko društvo tako duboko oštećeno polarizacijom, negativizmom, kriticizmom i destrukcijom, u nekim sferama djelovanja građani će se okrenuti pak na otvorenosti za nove ideje, suživot, razumijevanje, pa čak i međusobnu potporu i uvažavanje...

Zanimljivo je također da prema kineskoj astrologiji – 2023 godina je ona u znaku vodenog zeca (ma što to značilo) – te se vjeruje da će to biti period buđenja i zaokreta u društvu. Kinezi predviđaju da će ovo biti godina lidera na globalnoj i lokalnoj razini, koji će voditi društvena uređenja u jednu novu sferu.

A što preostaje nama u 2023.?

U prvom redu treba raditi da snovi koje smo sanjali ranijih godina, u 2023. postanu naša osobna, karijerna, obiteljska, društvena realnost. Potrebno je i nadalje ulagati u naša znanja, kompetencije, vještine i prije svega dobru volju i optimizam – jer će oni biti pokretači i nas osobno, ali i naših aktivnosti do ostvarenje ciljeva. Svakako u nadolazećoj godini trebamo držati svoj razum i srce otvorenima, ali se moramo i služiti vjerom prije nego donesemo preduhitrene zaključke.

2023. je vrijeme da prihvatimo osobne, ali društvene 'kolebljivosti' i budemo hrabri u nesavršenosti, te kao takvi da se usudimo bez zadrške graditi boljeg sebe i svijet oko sebe. . . .

Pregled onoga što nam dolazi u 2023 dala je futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku.

Prognoziranje budućnosti u pravcu onoga što futurologija pruža nije nikakvo vidovnjaštvo, nadrealna procjena, utopija ili čitanje iz šalica kave, karata, dlana, kako neki sude sasvim površno o futurolozima. Riječ je o sustavnom, studioznom i analitičkom poslu predviđanja trendova na temelju onoga što se može iščitati iz ekonomskih, tehnoloških i socioloških kretanja već danas, a s velikom vjerojatnošću da će se ono što predviđamo i dogoditi. Takozvana perspektiva budućnosti koju iščitavamo iz sadašnjih trendova iznimno je pomagalo u planiranju poslovnih aktivnosti i strategija, posebice je od ključne važnosti bilo i jest za poduzetništvo.

Ukratko, futurologija je karijerni izbor Sanele Dropulić kojim zainteresiranima daje informacije o budućim poslovnim mogućnostima zasnovanima na aktualnim trendovima. U tom pravcu napisala je 2019. godine i knjigu „Što donosi sutra?“ – prvi futuristički vodič za poduzetništvo jugoistočne Europe u nadi da će pomoći svima onima koji se žele pripremiti za nadolazeću budućnost

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox