Bespovratnih 290.000 kuna samoborskim obrtima i poduzećima Grad Samobor dodijelio potpore za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu

U samoborskoj gradskoj vijećnici su u srijedu, 19. prosinca, potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava Grada Samobora za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu za 2018. godinu, a koja su itekako dobrodošla pomoć samoborskim obrtnicima i malim tvrtkama.


Ovo je tek jedna u nizu mjera kojima Samobor potiče razvoj poduzetništva, a o pozitivnim učincima tih mjera najviše govori visok plasman Grada Samobora koji je drugi najbolji veliki grad po poticanju gospodarstva. Također se to očituje i u konstantom porastu broja novootvorenih trgovačkih društava i obrta te padu broja nezaposlenih. Danas konkretno govorimo o najboljim brojkama u posljednjih 18 godina, jer je samo u razdoblju od početka lipnja do kraja listopada otvoreno 49 novih obrta pa s 31. listopada govorimo o 836 aktivnih obrta, dok ih je lani bilo 790. U studenom je bilo 787 nezaposlenih osoba, u istom periodu prošle godine bilo je 894 nezaposlenih, u 2016. godini taj je broj bio 1306, a u 2015. godini 1899 nezaposlenih. Tome treba dodati kako je Samobor jedini hrvatski kontinentalni grad u 10 najboljih kad je riječ o pojačanom doseljavanju pa možemo zaključiti kako ove brojke nisu rezultat iseljavanja. Novi zamah gospodarstvu dat će 21,6 milijuna kuna vrijedan projekt Mali tehnopolis Samobor, za koji je Grad Samobor dobio 19,4 milijuna kuna iz europskih fondova.

U ime Grada Samobora ugovore vrijedne ukupno 290.000 kuna je s vlasnicima četiriju obrta – Somek, HM interijeri, Opruga i Pekarnica Zemljič, te s predstavnicima četiri trgovačka društva – Tvornica čarapa Miro d.o.o., Euro-Inox d.o.o., Bijuk HPC d.o.o. i Von BARF d.o.o., potpisala zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Iznose od 30 do 50 tisuća kuna, dodijeljene ovisno o visini ulaganja, naši poduzetnici već su tijekom godine uložili za nabavu strojeva, druge vrijedne opreme ili nadogradnju poslovnog prostora, a Grad ih i na ovaj način potiče da ojačaju, prošire svoje poslovanje i postanu konkurentniji na tržištu. (G.G.)

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox