Hrvatski klijenti plaćaju neurednije od europskih susjeda

Hrvati su najnepouzdaniji klijenti u Europi: udjelom od samo 68 % pravodobno plaćenih računa značajno su ispod europskog prosjeka koji iznosi 75 %. To su rezultati istraživanja tvrtke EOS za 2014. godinu pod nazivom „Navike plaćanja u Hrvatskoj“ u okviru koje je po drugi put za redom neovisni institut za istraživanje tržišta Ipsos ispitao 200 financijskih stručnjaka. Po tome su najnepouzdaniji poslovni klijenti: 39 posto računa u B2B sektoru podmiruju se s kašnjenjem ili se uopće ne uspijevaju naplatiti. U ostatku Europe taj udio iznosi u prosjeku 27 posto. Osim toga, hrvatski vjerovnici moraju se naoružati strpljenjem: zakašnjeli računi se od strane poslovnih klijenata podmiruju u prosjeku tek 60 dana nakon roka plaćanja, koji u prosjeku iznosi 50 dana. To znači da poduzetnici na svoj novac moraju čekati gotovo četiri mjeseca.

 „Poduzetnici značajno trpe zbog loših navika plaćanja, naročito u trgovini“, izjavljuje Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix u Hrvatskoj. Tako su ispitanici na pitanje o posljedicama zakašnjelih uplata naveli prije svega smanjenje dobiti (44 %), povećane kamatne troškove (38 %) kao i probleme s likvidnošću (37 %). „To opet povlači sa sobom lančanu reakciju: jer glavni razlozi za nepravovremeno podmirivanje obveza su kod poslovnih klijenata također problemi s likvidnošću – kao i nenaplaćena potraživanja od vlastitih kupaca“, komentira Barbara Cerinski.

 

Kod privatnih kupaca razlozi za kašnjenje u plaćanju su drugačiji: ispitanici kao glavni uzrok navode prije svega privatnu prezaduženost i opću gospodarsku situaciju.

No, hrvatski poduzetnici su usprkos teškoj ekonomskoj situaciji optimistični po pitanju vlastite budućnosti: više od polovine ispitanih vjeruje u šanse za vlastiti prosperitet u sljedećih pet godina.

PS/S.P.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox