Poslovi građevinara propadaju jer nema tko raditi

 "Ide nabolje, poslova je sve više, ali problem su nam radnici. Upravo sam odbio posao vrijedan 100.000 eura jer ga nema tko odraditi", kaže varaždinski poduzetnik s 30 godina iskustva u građevinarstvu, koji preko HZZ-a traži pet zidara na neodređeno, na puno radno vrijeme, za poslove u Varaždinu, Osijeku, Zagrebu i Rijeci. Boji se da radna mjesta neće uspjeti popuniti.

U lipnju ove godine u Hrvatskoj je izdano 636 građevinskih dozvola, 31,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Prema podacima koje je ovih dana objavio Državni zavod za statistiku, u prvih šest mjeseci broj izdanih građevinskih dozvola veći je 22,8 posto. Prema vrstama građevina, 81,6 posto dozvola izdano je za zgrade, a 18,4 posto za ostale objekte.

U čak 70,6 posto slučajeva radi se o novogradnji (oko 200.000 novih četvornih metara zgrada), a ostalo o rekonstrukcijama postojećih građevina. Vrijednost radova za koje su dozvole izdane u lipnju procijenjena je na 1,6 milijardi kuna, a za prvo polugodišnje 8,7 milijardi. Za sektor koji je u krizi od 2009., to su ohrabrujuće brojke, ali...

One znače da je pad usporen, ali ne nužno i zaustavljen, kako to sugerira broj izdanih građevinskih dozvola. Prema izvješću HGK-a uočen je kontinuirani rast izdanih građevinskih dozvola u prvom polugodištu ove godine, ali je u njima predviđena vrijednost radova smanjena 14,1 posto. "Kupovna moć građana je još uvijek mala, nesigurni su u preuzimanje dugoročnih kredita, a i skupi su uvjeti kreditiranja" – kaže Zlatko Sirovec iz zagrebačke tvrtke Tehnika, predsjednik Udruženja graditeljstva u HGK-u. Hrvatskoj, dodaje, trebaju konkretni projekti u završnoj fazi za ustupanje radova i ugovori za gradnju, a ne samo najave investicija kojih na tržištu nedostaje. (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox