Potplaćivali liječnike da djeci propisuju štetne lijekove i dobili 3 milijarde dolara kazne

Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline platit će 3 milijarde $ kazne zbog potplaćivanja liječnika da djeci propisuju njegove lijekove.

Jedna od najvećih farmaceutskih tvrtki na svijetu, britanski GlaxoSmithKline, morat će platiti 3 milijarde dolara u nagodbi za reklamiranje lijekova u neodobrene svrhe i zatajivanje podataka o sigurnosti lijekova. Liječnici su propisivali lijekove u zamjenu za putovanja, milijunske isplate za predavačke turneje i karte za Madonnine koncerte. Iako još čeka odobrenje suda, ovo je najveća takva nagodba u povijesti SAD-a, a da se slučaj tretira kao medijska bomba govori i činjenica da ga je novinarima predstavio zamjenik državnog tužitelja SAD-a James Cole, piše Jutarnji list

Tvrtka je u SAD-u promovirala antidepresive Paxil i Wellbutrin za liječenje djece i adolescenata, iako takvu njihovu uporabu nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Agenciji GSK nije dostavio niti podatke o Avandiji , lijeku za dijabetičare.Farmaceutski div priznao je i praksu potplaćivanja američkih liječnika kako bi propisivali njegove proizvode.

Izvršni direktor GSK-a Andrew Witty objavio je da je tvrtka, osim novčane kazne, prihvatila petogodišnji nadzor američkih vlasti nad svojim poslovanjem u SAD-u. Također je izmijenila način poslovanja u marketingu i prodaji te otpustila zaposlenike odgovorne za slučaj. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox