Radnici Diokija poručili Vladi: Zašto se odričete 400 mil. € izvoznih proizvoda i 300 mil. kn poreza?

Stožer za obranu Diokija danas je uputio otvoreno pismo Vladi RH upozorivši da unatoč njezinoj odluci iz ožujka dosad radnicima te tvrtke nisu isplaćene zaostale plače, nije pokrenuta proizvodnja, niti provedeno vlasničko restrukturiranje.

Stožer za obranu Diokija, koji okuplja sindikate i sve zaposlenike te tvrtke, navodi u pismu da iako je prema odluci Vlade od 22. ožujka ove godine problem tvrtke Dioki trebao biti riješen na način da se radnicima isplate zaostale plaće, pokrene proizvodnja i provede vlasničko restrukturiranje, do danas rješenja nema. Podsjeća i da su zaposlenici Diokija dvaput do sada bili prisiljeni prosvjedovati protiv bivšeg većinskog vlasnika (Robert Ježić).

Nakon što je on 21. ožujka 2012. svojim izlaskom prenio vlasnička i upravljačka prava na Ministarstvo gospodarstva, od vas smo očekivali žurno razrješenje agonije Diokija kako ste nam i obećali. Od tada su prošla već dva i pol mjeseca, a rješenja nema, bar nama radnicima nije prezentirano, imamo samo prazna obećanja, navodi se u otvorenom pismu Stožera.

Stožer napominje da Diokijeva proizvodnja stoji već mjesecima te pita hrvatsku vladu zašto se odriče 400 milijuna eura izvoznih proizvoda i 300 milijuna kuna doprinosa i poreza državi godišnje.

Zbog neodlučnosti Vlade, a moguće i njezinih privatnih interesa izravno se šteti radnicima Diokija i cijeloj državi, koja može ostati bez jedne strateške proizvodne grane, upozorava Stožer, tražeći od Vlade da odmah riješi problem Diokija ili će idućih dana pokrenuti nove prosvjede.

Obveze od 1.17 milijardi kuna

Vlada je 22. ožujka odlučila da će se Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske željeznice (HŽ), kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija kojim bi uskoro trebala biti završena agonija te petrokemijske kompanije.

Obveze Diokija prema bankama i ostalim vjerovnicima iznosile su 31. prosinca 2011. ukupno 1,17 milijardi kuna, od čega je dug bankama iznosio 785 milijuna kuna. Što se tiče države, dug prema HEP-u bio je 174 milijuna kuna, a prema HŽ-u 1,4 milijuna kuna. Tada su iz Vlade poručili da su se, iako se radi o privatnom poduzeću, uključili u rješavanje problema te je u razgovorima s dotadašnjim većinskim vlasnikom i vjerovnicima prihvaćeno da se potraživanja pretvore u vlasnički udio, a odmah potom ići će se u postavljanje nove Uprave i isplatu zaostalih plaća radnicima. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox