S investicijom od 20 milijuna dolara AImotive postao najbolje financirana softverska tvrtka samovozne tehnologije u Europi

AImotive koji samostalno razvija tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji, s projektom "vision-first", privukao je investiciju od 20 milijuna dolara, čime je tvrtka postala najbolje financirani startup u području vrhunske samovozne tehnologije u Europi. Uključujući prethodna ulaganja, kapitalizacija AImotivea time se povećala na preko 75 milijuna dolara. Vodeći ulagač u ovom investicijskom krugu je Lead Ventures, specijaliziran za financiranje tehnoloških startupova, slijedi Széchenyi Venture Capital Fund Management kao i međunarodni ulagači iz prethodnih investicijskih krugova.

Tvrtka koju je u mađarskoj 2015. osnovao László Kishonti fokusira se na najnaprednija područja samovozne tehnologije i od svog osnutka radi na stvaranju sustava dostupnih širokoj populaciji. Većina razvoja tvrtke provodi se u njenom mađarskom sjedištu, a urede imaju na tri kontinenta. AImotive zapošljava preko 200 vrhunskih stručnjaka, uključujući jednu od najvećih europskih istraživačkih skupina za umjetnu inteligenciju. Osim u Budimpešti, sturtup testira automobile opremljene posebnim senzorima u Kaliforniji i Detroitu, te surađuje s najvećim autoindustrijskim partnerima.     

Lead Ventures je u ovaj veliki investicijski poticaj ušao s MFB Invest-om i MOL-om, kao fond koji financira ključni pružatelj usluga e-mobilnosti u regiji, uz pratnju Széchenyi Venture Capital Fund Managementa, koji djeluje pod mađarskim ministarstvom financija, usmjerenog na pružanje financijske podrške malim i srednjim poduzećima. Potencijal tvrtke najbolje predstavlja nastavak podrške financijskih i profesionalnih ulagača iz prethodnih krugova, uključujući Bosch i Samsung.           
Vlasničku strukturu Almotivea čine osnivač László Kishonti, Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Samsung Catalyst Fund, Cisco Investments, Day One Capital, Draper Associates, Inventure, Nvidia, Prime Ventures i Tamares Group.       

Investicija u Almotive događa se u trenutku očekivanih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, a ulagače i tržišne sudionike ohrabruje projicirani rast tržišta softvera za samostalnu vožnju na iznos od 50 milijardi dolara do 2050. godine. 
 

Mađarska igra sve važniju ulogu u razvoju električnih i samovozećih automobila, što podržava konkurentnost mađarskog gospodarstva kao i njegovo brže ponovno pokretanje", - izjavio je mađarski ministar financija Mihály Varga.           
"Istraživanje i razvoj u ovom sektoru svjetske su razine, stoga vlada pomaže poduzećima koja posluju na ovom području svim raspoloživim sredstvima", naglasio je Varga.
S obzirom na to da je AImotive uspio uspješno povećati kapital čak i u trenutnoj situaciji, ogledalo je sveukupnog profesionalnog priznanja koje uživa naš razvoj. Nudimo dostupna i pristupačna proizvodna rješenja za stvarne probleme, a ne samo obećanja za budući uspjeh. To su prepoznali i naši investitori, i između ostalog i zato su nam dali svoj glas povjerenja", - objasnio je László Kishonti, osnivač i izvršni direktor AImotivea.           
Cilj MOL-a je postati ključni pružatelj usluga e-mobilnosti u regiji Srednje i istočne Europe. Zato smo u posljednjih nekoliko godina na taj sektor usmjerili oko 120 milijuna dolara. Pratimo i pomažemo razvoj u regiji, poput rješenja za samostalnu vožnju kompanije AImotive", - izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave MOL Grupe.
Za uspjeh AImotivea zaslužna je njihova poslovna filozofija: tim pristupa složenom problemu na sveobuhvatan, modularan i način koji je neovisan o platformi, rješavajući nekoliko aspekata samostalne vožnje od simulacije do razvoja čipova", - kazao je Ábel Galácz, ispred vodećeg ulagača transakcije, predsjednik Uprave Lead Venturesa.           
 

Spektakularni rezultati u praksi    

Krajem prošle godine, zahvaljujući značajnim financijskim sredstvima koja su tada dosegnula 48 milijuna dolara, Almotive je postigao spektakularne rezultate u nekoliko područja primjene. Rješenje za automatizirano parkiranje uvedeno prošle jeseni na jedinstven način provodi samovozno parkiranje bez infrastrukturnih ulaganja u garaže. Softver za automatizaciju vožnje u osnovi omogućuje samovožnju po cijeloj ruti bilo koje autoceste. Odrađuje relaciju Budimpešta-Beč bez ikakve ljudske intervencije.   

Novoprimljeni kapital Almotiv će koristiti za daljnji razvoj proizvoda tvrtke na lokalnoj razini, jačanje međunarodne prisutnosti, otvaranje novih ureda i produbljivanje lokalne podrške partnera u autoindustriji, kako bi se još više približio svom prvobitnom cilju: samovozeći sustavi trebaju biti dostupni širokoj populaciji, a ne samo kao tehnologija u luksuznim automobilima.   

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox