Sandra Mihelčić: Poduzetnicama bi trebalo dati službeni status žene poduzetnice

mr.sc. SANDRA MIHELČIĆ, suvlasnica i direktorica Business Media Group

Sandra Mihelčić već gotovo dva desetljeća sudjeluje u vođenju medijske grupacije za poslovno savjetovanje i medije vezane uz gospodarsku tematiku. Njezino poslovanje i promicanje ženskog poduzetništva rezultirao je brojnim nagradama struke, a što je još bitnije velikim ugledom među poslovnim ljudima u cijeloj Hrvatskoj, koji često već tradicionalno čitaju medije, te pohode konferencije Business Media Group-a. Mihelčić je za digitalni časopis Ženial otkrila kako je biti hrvatska poslovna žena u tradicionalnom okruženju, postoje li pomaci u hrvatskom gospodarstvu zadnjih godina, koji je njezin savjet za put u poduzetništvo te kako u njemu uspješno 'plivati', pogotovo u izazovno korona-vrijeme. Naša sugovornica se osvrnula i na nedavne skandale seksualnog zlostavljanja u Hrvatskoj te svađu u hrvatskoj poslovnoj zajednici.

Ženial: Tijekom karijere u Business Media Group-i pokrenuli ste više poslovnih projekata, od konferencija, poslovnih nagrada, medija do radionica. Koji je projekt Vaše najdraže 'dijete' i zašto? 

Unazad gotovo dvadeset godina koliko sam u medijskom biznisu kroz našu grupaciju, koju suvlasnički i organizacijski vodim zajedno sa suprugom, pokrenuto je jako puno projekata. Neki su opstali od početka do danas, neki su prodani, neki restrukturirani ili uslijed tržišnih prilika zagašeni. No, prvi projekt, na kojem smo izgradili grupaciju, je izdanje Računovodstvo i porezi u praksi, Internet i tiskano izdanje specijaliziranog časopisa za poreze, računovodstvo i pravo u sklopu kojeg djeluje i stručni call centar kroz kojeg dnevno odgovorimo na više od dvjesto telefonskih upita naših pretplatnika. Izdvojila bih i projekt dodjele nagrada najboljim hrvatskim prodavačima B2B Superprodavač godine. To su projekti uz koje sam emotivno vezana jer su otvorili brojna radna mjesta te imaju svoj status i ugled na tržištu. Nastali su od nule, bez značajnog početnog kapitala, od puke ideje, ljubavi i strasti prema stvaranju novih vrijednosti na tržištu.

Poduzetništvo je ljubav, 365 dana u godini, 24 sata na dan, to je stil života, okružen si ljudima koji isto tako razmišljaju, ostali se sami maknu jer nemate zajedničkih interesa.

Ženial: Prije pandemije ste pokrenuli i projekt iznajmljivanja luksuznih apartmana u Zagrebu, namijenjene zahtjevima poslovnih ljudi. 

Poznata poslovica kaže, kako bi izbjegli rizik poslovanja  „nikad ne držite sva jaja u istoj košari“, to je jedan od najstarijih financijskih savjeta svake poslovne škole. Logičan slijed bio nam je povezati brojne poslovne kontakte koje smo stekli unazad dvadeset godina, medije i evente koje vodimo, s iznajmljivanjem apartmana poslovnim ljudima. Ozbiljan poslovni čovjek želi isto takav ozbiljan smještaj u Zagrebu, vrhunsku uslugu i brigu. Često puta se radi o vlasnicima i direktorima uglednih tvrtki, sportskim trenerima, vrhunskim sportašima ili influencerima, koji poslovno često putuju i žele svoju stalnu „bazu“ u Zagrebu. Oni ne žele smještaj u hotelu, ne žele dnevni najam, žele svoj mir, diskreciju i anonimnost, nov, luksuzan namještaj, svoje vlastito parkirno mjesto i uslugu održavanja stana. Upravo to im nudimo. Luksuzan dugoročan najam uz maksimalnu diskreciju i vrhunsku uslugu u novogradnji. Korona je utjecala na način da su mnogi obavljali svoje poslove iz stanova, a manje iz ureda. Mnogi su pobjegli iz centra Zagreba, u novogradnju, tako da niti korona, niti potres nisu utjecali na naše poslovanje u ovoj branši. Čak dapače, potražnja je veća od naših kapaciteta.

Ženial: Kako poslovno preživljavate pandemiju i kako ste se adaptirali na tzv. 'novo normalno'?

Moram priznati da sam ostala u šoku jer nam je preko noći djelatnost organizacije većih seminara i evenata, doslovno zabranjena. Cijela branša je pogođena, to mi je i danas teško prihvatiti, obzirom sam navikla stalno biti u krugu velikog broja ljudi, družiti se, putovati. No, zdravlje je uvijek na prvom mjestu, stoga treba biti strpljiv i razuman. Neke edukacije prebacili smo na web edukaciju, neke smo odgodili, a za neke već pripremamo marketing aktivnosti za održavanjem krajem ove godine. Do tada, vjerujem, pandemija će biti pod kontrolom, a život i posao će se vratiti u normalu. S druge strane, druge djelatnosti naše medijske grupacije, uslijed pandemije, posluju uz povećan opseg posla, posebno u dijelu poreznog i poslovnog savjetovanja, koje se obavlja online ili putem telefona. 

Ženial: Na TEDx-u ste opisali svoj poduzetnički put i dali odgovor na pitanje – kako uspjeti u vlastitom biznisu. Koji su za Vas ključni elementi koje osoba mora imati kako bi krenula u poduzetništvo i koji je najvažniji da bi se uspjelo?

Za mene, poduzetništvo je uvijek bilo pravi posao, moj prvi i jedini izbor. Mjesto gdje mogu dokazati svoje sposobnosti i znanje, birati ljude s kojima ću raditi, bez šefa iznad glave, gdje mogu zarađivati koliko želim, trošiti vrijeme kako i s kime želim, raditi projekte koji me vesele, kreirati svoje slobodno vrijeme. Poduzetništvo je ljubav, 365 dana u godini, 24 sata na dan, to je stil života, okružen si ljudima koji isto tako razmišljaju, ostali se sami maknu jer nemate zajedničkih interesa. Za uspjeh u vlastitom biznisu, po meni, bitno je ne slušati zajedljive komentare okoline, biti uporan i puno raditi. Novac je bitan, ali nije presudan, ako nema strasti on se brzo istopi. Strast je ono što pokreće svakog poduzetnika, pa tako i mene.

Državne beneficije značajno bi olakšale i potaknule žene na poduzetništvo od sufinanciranja troškova vrtića, dadilja, školskih instrukcija, kućnih pomoćnica i sl.

Ženial: Vi ste i EU ambasadorica ženskog poduzetništva u Hrvatskoj. U čemu je važnost promicanja ženskog poduzetništva u najmlađoj članici? 

Jedna sam od ambasadorica ženskog poduzetništva, priznanje koje sam dobila od potpredsjednika Europske Komisije 2010. godine u Bruxellesu. Žensko poduzetništvo je specifična, osjetljiva kategorija, jer se svugdje u svijetu, ne samo u Hrvatskoj, od žene očekuje da bude super žena-supruga, učiteljica, majka, kućanica, poduzetnica, kći, prijateljica… Uz to očekuje se da ima ženske atribute, da bude lijepa, njegovana, ženstvena sa stilom, što je u praksi jako teško izvedivo. Stoga, bitna je međusobna podrška i potpora. Smatram kako žene ne bi trebale jedna drugoj biti vuk, već podrška, koju često puta u krugu svoje obitelji nemaju. Još uvijek nije prirodno, niti u mentalitetu, da žena zarađuje više od muškarca, da bude prisutna u medijima kao vrhunska menadžerica ili poduzetnica, na to se gleda s dosta negativizma. Iako, vidim značajne pomake u odnosu na prije dvadesetak godina, žene se udružuju, pokreću velike projekte, bave se politikom, bore se za poziciju na tržištu i to me jako veseli.  Mnogi mediji govore o ženskom poduzetništvu, radi se na edukaciji i potpori, pomaka definitivno ima. Mislim da je danas puno lakše, nego kad sam ja započinjala.

Poduzetništvo nije hir, nije alternativa za nekoga tko traži posao, pa će se u međuvremenu baviti poduzetništvom, pokušat će nešto svoje, dok ne nađe „pravi“ posao.

Ženial: Poduzetnicima je teško u Hrvatskoj, pogotovo ako su mali i ne mogu si priuštiti skupe odvjetnike koji im krče put kroz administrativnu šumu birokratskih propisa. Mislite li da su svi poduzetnici u istom sosu zbog toga ili žene u Hrvatskoj imaju dodatne prepreke i dalje?

Birokratske prepreke ne poznaju spol, no možda ih žene lakše prebrođuju jer su sklone multitaskingu. Istovremeno možemo obavljati više zadataka, barem meni to nije problem. Vjerujem da bi se poduzetnicama moglo dodatno olakšati na način da dobiju službeni status žene poduzetnice, one koja je otvorila svoju tvrtku/obrt, ona koja zapošljava, otvara radna mjesta i puni državnu blagajnu. Koja je često puta uz sve navedeno i majka. Razne državne beneficije značajno bi olakšale i potaknule žene na poduzetništvo. Ne samo u vidu edukacije, već i raznih drugih beneficija, od sufinanciranja troškova vrtića, dadilja, školskih instrukcija, kućnih pomoćnica i sl. To su sve troškovi koje sam uvijek osobno plaćala i dan danas ih plaćam, kako bi se u potpunosti mogla posvetiti poslu, isplaćivati plaće i puniti državnu blagajnu.

Nikad osobno nisam doživjela seksualno uznemiravanje. Neke situacije su me uvrijedile, no nisam ih smatrala vrijednim moje pažnje.

Ženial: Vi ste žena, majka, poduzetnica… Koja je Vaša tajna uspješnog balansiranja i ispunjenja svih aspekata života? 

Bitno je ostati čist u glavi, smiren i koncentriran. Ne reagirati na stres, iako je često puta to nemoguće. Moj recept, uz navedeno, je imati odličan tim suradnika. Radim s istim timom već skoro dvadeset godina. To su ljudi koji su mi poput obitelji, neizmjerno sam zahvalna na povjerenju i lojalnosti tima s kojim radim. Uz to, bitno je imati zdrav, smiren, obiteljski život. Nemoguće je ostvarivati značajne poslovne rezultate ako se vodi raskalašen život, ako nemaš svoje utočište i podršku najuže obitelji.

Ženial: Osim što radite na sebi u poslovnom i intelektualnom smislu, uz sve uspijevate i održavati vidnu fizičku spremnost. Kako se motivirati, pogotovo u ovo vrijeme zatvorenih teretana i sportskih dvorana?

Fitnessom se bavim unazad pet godina, tijelo je tražilo promjenu i ja sam je našla u dizanju utega. Trenutak kad uđem u fitness centar, zagrijem tijelo i započnem trening u okruženju isto takvih ljudi, izbacim iz sebe sav stres i negativizam. Za nagradu sam dobila zdravlje i utegnuto tijelo. Obzirom su treninzi u zatvorenim prostorima trenutno zabranjeni, zamijenila sam ih brzim hodom oko jezera Jarun. Šest i pol kilometara čiste uživancije na svježem zraku nije loša alternativa.

Ženial: Nakon svijeta i pokreta 'MeToo' problematika seksualnog uznemiravanja ponovno je aktualna u Hrvatskoj te cijeloj balkanskoj regiji. Jeste li ga Vi doživjeli tijekom poslovnih kontakata i kako ste reagirali? Koji je Vaš savjet za žene ako im se to dogodi vezano uz posao? 

Nikad osobno nisam doživjela seksualno uznemiravanje. Neke situacije su me uvrijedile, no nisam ih smatrala vrijednim moje pažnje. Takve ljude jednostavno izbrišem iz života. Vjerujem da je to iz razloga što sam vrlo kratko radila za korporacije u kojima se uznemiravanje učestalo događa. Oduvijek sam sama sebi bila šef i jednostavno nije bilo prilike za navedeno. Savjet bi bio - uvijek reagirati, upozoriti, bez obzira na ishod.

Razumijem da mnoge/i šute jer se boje za svoj posao, karijeru, sram ih je, misle da su krive/i. No je li posao vrijedan ožiljaka na tijelu i psihi žene ili muškarca. Seksualno nasilje ne poznaje spol, predatori uvijek traže slabe.

Ženial: Nevjerojatno je da se seksualno uznemiravanje dogodilo čak u središtu Hrvatske udruge poslodavaca, HUP-u i da je čak 15 zaposlenica prijavilo spornog zamjenika glavnog direktora. Nedavno se proširio i pokret pod zazivom #nisamtražila gdje žene prijavljuju slučajeve silovanja u raznim institucijama. Kako je tek na mjestima koja nisu u velikom fokusu javnosti? Mislite li da su trenutni pravni mehanizmi za suzbijanje takvog ponašanja dovoljni u Hrvatskoj ili treba napraviti daljnje pomake?

Nisam članica HUP-a, niti osobno ne poznajem nikoga iz navedene udruge. Čitala sam u medijima što se dogodilo, no koliko sam upoznata, nikakva sudska presuda nije donesena vezano uz slučaj, osim što je osoba udaljena s funkcije. Mislim da je pokrenuta dobra inicijativa, bez inicijativa neće biti promjena ni na jednom polju, ni u jednom sustavu. Od velike korporacije, do pekarnice ili dućana u kojem se dešava uznemiravanje. Donošenju inicijativa služe i brojne udruge, mediji svakako puno mogu utjecati, stoga i naša medijska grupacija uvijek rado podržava bilo kakvu inicijativu ovakvog tipa. 

Ženial: Možete li nam otkriti Vaš idući poslovni projekt, što Vam je u planu?

Ideja za novi poslovni projekt dođe neplanski, kao splet okolnosti, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. To se nikad ne zna, niti se može planirati. Treba osluškivati tržište i pravovremeno reagirati. Sigurno je još puno aktivnosti ispred naše medijske grupacije.

Razgovarao: Goran Jungvirth

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox