Stančić: Hrvatskoj prvi prioritet nije položaj hrvatskog naroda nego stabilna i funkcionalna BiH

Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić pozdravio je okupljanje hrvatskih stranaka u BiH te istaknuo kako u predstojećim ustavnim reformama Hrvati u toj zemlji ne traže treći entitet, nego promjene koja bi im osigurale jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

Mislim da nije problem u trećem entitetu, jer sam uvjeren da nitko o njemu (trećem entitetu) ne razmišlja. Znam da sam jednom rekao da smatram to za podvalu. Bukvalno tim riječima sam rekao, zato što nije problem u broju entiteta. Problem je u ravnopravnosti. Mislim da je Hrvatima svejedno na koji će se način njihova ravnopravnost u BiH postići. Bitno je da se postigne - rekao je veleposlanik Staničić u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje od ponedjeljka.

Dodao je kako najprikladnijim smatra preustroj zemlje kako je to predložila Biskupska konferencija.

Meni se najviše sviđa ono što je svojedobno Biskupska konferencija govorila o četiri teritorijalne jedinice i distriktu Sarajevo kao posebnoj federalnoj jedinici. Možda bi na tragu toga trebalo tražiti rješenje - dodao je Staničić.

Dodao je kako Republici Hrvatskoj prvi prioritet ne predstavlja položaj hrvatskog naroda nego stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina.

Ako je taj prvi prioritet riješen, onda je riješen i položaj hrvatskog naroda - pojasnio je veleposlanik.

Pozdravio je sporazum kojega su postigli čelnici dva HDZ-a u BiH kazavši da se samo tako Hrvati kao najmalobrojniji narod mogu izboriti za bolju poziciju u zemlji.

Ako su osnovni politički predstavnici hrvatskog naroda razjedinjeni, onda se dodatno komplicira položaj hrvatskog naroda da im nitko drugi ne može pomoći ukoliko neće sami sebi. Oni su sjeli i dogovorili se u prvom redu zato što misle svojom glavom i što su shvatili da dalje ovako ne može. To je dobro ne samo za njih nego i za državu u cjelini.

Veleposlanik je upozorio i kako su dvojbene odluke sudskih vlasti u Sarajevu o deložiranju kardinala Vinka Puljića iz dijela njegove sarajevske rezidencije kazavši da je ovo dobar primjer za promjenu takve prakse.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox