Što najviše muči male poduzetnike?

Državna birokracija, visoki porezi, nemogućnost naplate potraživanja u razumnom roku, nejasni propisi i nedovoljno umrežavanje glavni su problemi koji muče male poduzetnike u regiji, pokazuju rezultati ankete koju je proveo „Business Cafe“.

Anketirani, takođe, smatraju da je glavni razlog koji ljude sprječava da pokrenu vlastiti biznis – strah od neuspjeha, zatim nedostatak kapitala i česte izmjene zakonskih propisa. Najveći problem za poslovanje ističu državnu administracija, problem naplate potraživanja i visoke poreze, ali i manjak znanja o poduzetništvu, manjak kvalitetnih kadrova te nekonkurentnost proizvoda.

Umrežavanje ključ uspjeha

Više od polovine ispitanika smatra da je njihovom uspjehu presudilo umrežavanje uz puno rada i upornosti. Ukoliko bi, kako se navodi u anketi, imali „čarobni štapić“ koji bi unaprijedio uvjete poslovanja, mali poduzetnici bi pojednostavili papirologiju, omogućili jednostavnije zatvaranje poduzeća, uspostavili rok za naplatu do 30 dana, radili na edukaciji stanovništva o poduzetništvu još od osnovne škole, ustanovili mrežu mentora, radili na umrežavanju, prve inspekcije bi bile savjetodavne, sve bi propise i zahtjeve objedinili na jedno mjestu, uveli bi kontinuirano dostupne savjetnike telefonom i online.
Vjeruju i da je važno i mijenjati sliku o poduzetnicima u javnosti i u medije iznositi što više pozitivinih poduzetničkih priča.

U anketi je sudjelovalo 321 malih poduzetnika iz 5 zemalja, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne gore i Makedonije. Anketu je proveo Business cafe, a podatke prikupila i obradila sarajevska agencija GMS.
Iduća Business cafe druženja su 23.2. u Karlovcu, 25.2. u Podgorici, 16.3. u Sarajevu i Beogradu, 24.3. u Zagrebu.

Više na: www.businesscafe.info

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox