Euro i dalje pod pritiskom grčke dužničke krize

Tečaj eura na valutnim tržištima i prošloga je tjedna uglavnom ovisio o tome jesu li vijesti iz Grčke dobre ili loše, a tako će biti sve dok ne bude jasnije može li se ta članica eurozone izvući iz financijske krize.

 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,97 posto, na 75,65 bodova. Pritom je tečaj europske valute prema američkoj oslabio 0,84 posto, na 1,4185 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 0,40 posto, na 114,10 jena, dok je tečaj dolara ojačao 0,43 posto, na 80,40 jena.

 

I prošloga je tjedna u fokusu ulagača bila grčka dužnička kriza

Tečaj eura je ojačao polovicom tjedna kada je nova vlada Georgea Papandreoua dobila povjerenje u parlamentu. Pozitivno je na europsku valutu utjecao i dogovor nove vlade s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o proračunskoj štednji, koja uključuje daljnje smanjenje javne potrošnje, povećanje poreza i prodaju državne imovine.

To je uvjet za dobivanje nove tranše kredita u iznosu 12 milijardi eura od EU-a i MMF-a, potrebnih Grčkoj da bi izbjegla bankrot.

 

Plan stroge štednje idućega tjedna još mora odobriti i grčki parlament

Nakon toga će se ministri eurogrupe sastati 3. srpnja kada bi trebala biti donesena odluka o novom paketu pomoći. Zbog toga su ulagači na oprezu, a tečaj eura nestabilan.

Idući će tjedan biti ključan za europsku valutu. Puno toga ovisi o glasovanju u grčkom parlamentu. Ako vladin program prođe, popustit će pritisak na euro. U slučaju, pak, da parlament odbije vladin prijedlog, cijena eura mogla bi potonuti ispod razine od 1,40 dolara, pa i niže - kaže Mark McCormick, strateg u tvrtki Brown Brother Harriman. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox