Kina dobila prvo direktorsko mjesto u MMF-u

Kina je u utorak osigurala prvo direktorsko mjesto u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), a tim se potezom priznaje sve veći utjecaj Pekinga u globalnoj ekonomiji.

Nova izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde imenovala je 58-godišnjeg kineskoga ekonomista Mina Zhua, bivšeg viceguvernera kineske središnje banke i posebnoga savjetnika MMF-a, na novi položaj zamjenika izvršnog direktora Fonda.

Ona je još najavila da će savjetnik u Bijeloj kući David Lipton (57) naslijediti Johna Lipskyja na mjestu prvoga zamjenika direktora. Lipsky odlazi na kraju mandata 31. kolovoza, ali ostat će posebni savjetnik Christine Lagarde do kraja studenoga. Liptonovo imenovanje nastavak je tradicije da drugi položaj MMF-a ide Amerikancu, a direktor je oduvijek Europljanin.

Kina i druge ekonomije koje sve intenzivnije traže da se ta praksa prekine uz obrazloženje da bi odabir vodećih ljudi MMF-a morao biti utemeljen na kvalifikacijama, a ne na nacionalnosti. I SAD i Kina poduprli su kandidaturu nove čelnice Lagarde i ona se odonda zalaže za to da nova gospodarstva dobiju veći utjecaj u MMF-u.

Zhu će novu dužnost preuzeti 26. srpnja i bit će jedan od troje zamjenika direktorice, uz Japanca Naoyukija Shinoharu i Nemat Shafik, državljanku Egipta, Velike Britanije i SAD-a. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox