Lista loših poslodavaca: Od 33.000 tvrtki dužnika 89 ih htjelo isplatiti plaću bez doprinosa

Nakon najave i prvih dana primjene Uredbe koja onemogućuje isplatu neto plaća bez uplate doprinosa s liste tzv. loših poslodavaca izuzeto je gotovo 13.800 poduzetnika s oko 105 tisuća zaposlenih, od čega ih je oko pet tisuća uplatilo dug za doprinose, doznaje se u Poreznoj upravi.

Na listi poslodavaca koji su imali dospjelih, a neplaćenih obveza za doprinose, ili Poreznoj upravi nisu dostavili ID obrazac, u početku je bilo 45.711 poduzetnika, s više od 200 tisuća zaposlenih, a s jučerašnjim je danom na toj listi bilo 32.098 poslodavaca.

I prije stupanja na snagu Uredbe (1. svibnja), odnosno u zadnjim danima travnja s liste loših poduzetnika je skinuto njih oko 12.500 koji su ili dostavili obrasce, odobren im je reprogram duga, ili su platili doprinose, a ti koji su izuzeti zbog plaćanja duga su uplatili 17,5 milijuna kuna doprinosa.

Po podacima Porezne uprave, uplatu doprinosa izvršilo je 4.907 tzv. loših poslodavaca, s oko 23.400 zaposlenih. Od 2. do 7. svibnja poslodavci koji ne uplaćuju doprinose su u banke predali 1.577 naloga za plaćanje za isplatu plaće, od čega su banke provele 1.488 naloga, dok su 89 naloga za isplatu plaće odbili, jer ti poslodavci nisu istodobno predali i naloge za plaćanje doprinosa.

Sa zadnjim danima travnja istekli su i zadnji rokovi iz Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Porezna je uprava za reprogram duga na 36 mjeseci zaprimila 8.539 zahtjeva, s oko četiri milijarde kuna duga.

Do kraja prošlog tjedna riješeno je 1.267 zahtjeva, a ti poduzetnici imaju oko 14 tisuća zaposlenih, dok je oko sto poduzetnika odustalo.

Poreznici su zaprimili i 4.910 zahtjeva za jednokratnom otplatom duga, uz otpis kamata, s ukupnim iznosom glavnice od 523 milijuna kuna, a kamate 284 milijuna kuna. Do 4. svibnja uplaćeno je 27,5 milijuna kuna duga, a otpisano 5,2 milijuna kuna kamata.

Naplata oko 25 milijardi kuna

U Ministarstvu financija ocjenjuju kako je riječ o malim iznosima, s obzirom na ranije procjene da bi se od ukupno 50 milijardi duga za poreze i doprinose moglo naplatiti pola, ili oko 25 milijardi kuna.

No, nastavlja se s uvođenjem porezne discipline, pa u resoru financija očekuju da će se do ljeta donijeti i zakon o financijskom poslovanju, a očekuju i da će do početka lipnja biti donijete izmjene Općeg poreznog zakona koje uz ostalo trebaju omogućiti i objavu poreznih dužnika.(Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox