Zahvaljujući monopolu Ina državi i domaćim aviotvrtkama prodaje skuplje mlazno gorivo nego strancima

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdilo je kako je Ina, kao jedini trgovac na veliko mlaznim gorivom i jedini pružatelj usluge opskrbe zrakoplova mlaznim gorivom JET A-1 u zračnim lukama u Hrvatskoj, ograničila tržišno natjecanje i zloupotrijebila vladajući položaj na tom tržištu, a domaće kupce dovela u nepovoljan položaj u odnosu na strane, priopćeno je danas iz AZTN-a.

Agencija je utvrdila da je Ina ograničila tržišno natjecanje i zloupotrijebila vladajući položaj na tržištu opskrbe aviogorivom u radzoblju od 21. travnja 2008. godine do dana izricanja rješenja, a rješenje je Vijeće AZTN-a donijelo na sjednici održanoj 19. svibnja. AZTN je postupak utvrđivanja sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja pokrenuo na zahtjev Dubrovnik Airline-a.

Bez konkurencije

Rezultati su pokazali kako je Ina ugovaranjem cijena mlaznoga goriva na netransparentan način primjenom različitih kriterija pri formiranju cijene aviogoriva kojim se opskrbljuje Dubrovnik Airline i drugi domaći kupci, od onih kriterija koje korisiti pri formiranju cijene istog mlaznog goriva za inozemne kupce, Dubrovnik Airline i ostale domaće poduzetnike dovela u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju.

Rok od tri mjeseca

Naime, pravna i ekonomska analiza te analiza strukture mjerodavnog tržišta pokazale su da Ina nema konkurencije na tržištu trgovine na veliko mlaznim gorivima i da se nalazi u vladajućem položaju kojeg je u konkretnom slučaju neopravdano iskorištavala.

Među domaćim kupcima koje je Ina na ovaj način dovela u nepovoljan položaj, uz Dubrovnik Airline, još su Croatia Airlines, MORH RH, Trade Air, Vlada RH, Delić Air, MUP RH itd.

Vijeće AZTN-a naložilo je Ini da u roku od tri mjeseca od dana dostave rješenja izmjeni odredbe o cijeni mlaznoga goriva u ugovorima tako da cijena bude određena na jasan, transparentan i nediskriminirajući način prema domaćim i inozemnim kupcima. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox