5 savjeta kako promijeniti način razmišljanja i spasiti svoj posao

01/07/2011

Recesija se negativno odrazila na poslovanje većine malih i srednjih tvrtki. Smanjio se obujam posla, pali su prihodi, izgubljeni su klijenti... Ako se trenutačno nalazite u sličnoj situaciji, sljedeći savjeti pomoći će vam da promijenite poslovni stav i svoju tvrtku sagledate iz nove perspektive.

 

Budite društveni, pa čak i ako vam se to u tom trenutku ne da

Izolacija je uobičajena greška koju radi mnogo vlasnika tvrtki kada su vremena teška, tvrdi Debra Condren, psihologinja iz New Yorka i autorica knjige "Ambicija nije prosta riječ".  Iako stvari trenutačno ne stoje najbolje ne smijete se predati i biti svoj najgori kritičar. Umjesto izolacije, pohodite seminare koji se tiču vašeg poslovanja, budite u kontaktu sa što većim brojem ljudi, odlazite na sastanke, iskoristite društvene mreže za promoviranje posla. Također, razgovarajte i posavjetujte se s ljudima koji su prošli ono što vi sada prolazite.

Izbjegavajte pesimiste i pazite čime si punite glavu

Lako je započeti i završiti dan s vijestima, no pazite se negativnih poruka koje dobivate putem naslova. Ograničite praćenje vijesti na jednom dnevno, za ostati u toku dovoljno je preletjeti naslova, a izbjegavajte ostatak. Umjesto toga pročitajte nešto što će vas inspirirati, najbolje prije polaska na počinak ili odmah nakon buđenja.

Pokrenite se

Vježbanje je jedna od prvih stvari koju ljudi preskaču kad su pod stresom. Kad smo pod stresom naše tijelo ispušta noradrenalin, hormon stresa koji može utjecati na našu pažnju i kvalitetu našeg rasuđivanja. 
Čak i ako ne možete do teretane, možete pronaći način da ubacite vježbanje u svoj dnevni raspored. Primjerice, možete hodati stepenicama umjesto korištenja dizala, a čak će vam i kratka šetnja po susjedstvu pomoći da razbistrite um.

Stalno učite i budite upoznati s poslovnim trendovima

Rješavanje svakodnevnih problema može vas u potpunosti zaokupirati, no vrlo je važno izdvojiti malo vremena za učenje o novim poslovnim aspektima jer tako ostajete fokusirani na rješenja – ne samo na probleme. Počnite s jednostavnim stvarima, poput čitanja članaka povezanih s područjem koje vam zadaje probleme, pohađanjem kratke radionice ili konferencije. Ako nemate vremena ili novca za trošenje na konferencije, uzmite u obzir edukacijske tutorijale na internetu.  Oni vam neće samo promijeniti razmišljanje o vašem poslovanju, nego će vam pomoći i da ostanete u toku. Morate ostati u toku ili ćete se osjećati izostavljeno.

Budite svoj navijač

Istraživanja su pokazala da se prisjećamo nedovršenih poslova bolje od onih koje smo uspješno obavili. No čak i ako ste suočeni s beskrajnim popisom onoga što trebate napraviti, važno se sjetiti onoga što ste već dovršili. Na primjer, ako vam klijent pošalje poruku zahvale ili ste zaključili velik posao, isprintajte taj email ili dokument i stavite ga u dosje koji možete otvoriti svaki put kad se budete osjećali obeshrabreno. Također, ažurirajte svoj životopis, čak i ako ga nitko drugi neće vidjeti, jer je to podsjetnik na vaše uspjehe. Pobuđivanje strasti prema poslu ono što će vam na kraju pomoći da se izvučete iz problema. Morate se prisjetiti svih pozitivnih stvari zbog kojih ste se i krenuli s tim poslom. To je poput zaljubljivanja. Morate se prisjetiti kako je zapravo to bilo i onda ćete možda to ponovo poželjeti napraviti.

 

 

Izvor: www.entrepreneur.com/article/219810

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox