AZTN odobrio jamstva HAMAGA malim i srednjim poduzećima

06/06/2011

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je državne potpore u obliku jamstava za male i srednje poduzetnike koje su sadržane u prijedlogu pravilnika o izdavanju jamstava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG).

Te potpore namijenjene su malim i srednjim poduzetnicima za razne projekte – ulaganja i zapošljavanje, savjetodavne usluge, sudjelovanje na sajmovima, istraživanje i razvoj, troškove zaštite prava industrijskog vlasništva i dr.

Državna potpora, kako je propisano prijedlogom pravilnika za izdavanje jamstava HAMAG-a, odgovara razlici između minimalne godišnje premije za rizik i stvarno zaračunate godišnje premije koju HAMAG određuje posebnim aktom, navodi se u priopćenju .

Minimalne godišnje premije

Minimalne godišnje premije za rizik iznose 0,4 posto za poduzetnike za koje je ocijenjeno da imaju "vrlo visoku sposobnost plaćanja", 0,55 posto za one s "visokom sposobnošću plaćanja", 0,8 posto za one s ocjenom "dovoljna sposobnost plaćanja", 2 posto za one s ocjenom "sposobnost plaćanja osjetljiva na nepovoljne okolnosti" te 3,8 posto za poduzetnike s ocjenom "sposobnost plaćanja vjerojatno će biti umanjena u nepovoljnim okolnostima".

Stvarno zaračunate premije ne mogu biti više od tih predviđenih postotaka, a iznos državne potpore sadržan u jamstvu ne smije premašiti intenzitete za pojedinu kategoriju državne potpore, stoji u priopćenju.

Prilikom dodjele državnog jamstva za pojedini projekt u obzir se mora uzeti klauzula o kumulaciji koja kaže da se prilikom odobravanja potpore pojedinom poduzetniku u obzir uzimaju sve već dodijeljene potpore, uključujući i one male vrijednosti, napominju u AZTN-u. (Hina/jk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox