Bernarda Cecelja (direktorica i vlasnica tvrtke Bernarda d.o.o. )

20/06/2010

Tvrtka Bernarda d.o.o. svojim asortimanom i kvalitetnim proizvodima danas je među tri vodeća proizvođača madraca, kreveta i ostalih srodnih proizvoda u Hrvatskoj. Tvrtku za proizvodnju krevetnih sustava osnovala je davne 1998. uspješna hrvatska poduzetnica gđa Bernarda Cecelja. Osnovna djelatnost je proizvodnja raznih tipova kreveta i madraca, a u tvornici se danas proizvodi 15-ak vrsta kreveta i 45 vrsta madraca – sve to sa 150 radnika. Kako danas hrvatska tvrtka može opstati na domaćem i stranom tržištu, otkriva nam gđa Cecelja.

Tvrtku uspješno vodite već više od dvanaest godina. Možete li nam ukratko opisati poslovne početke – od prvog dana kada ste otvorili vrata tvornice? Od kuda ideja za proizvodnjom madraca i kreveta?

Po povratku iz inozemstva, gdje sam 11 godina radila u Švicarskoj, 1998. uložila sam vlastiti kapital i otvorila tvornicu na svega 1.000 m² prostora, a koja je tada zapošljavala 13 radnika. Nije bilo nikakve privatizacije. Počeli smo s izvozom i proizvodnjom kreveta, a kasnije, 1999. s proizvodnjom madraca. Već smo tada razvili dvije grupe naših proizvoda – jedna grupa bila je za opremanje objekata s našim poslovnim partnerima - prvenstveno opremamo luksuzne hotele po Europi, ali i u Hrvatskoj. A druga grupa proizvoda je ona za individualnu upotrebu – a to je zdravo spavanje. Prvi smo produbili svijest o zdravom spavanju i kulturu zdravog spavanja povećali na jedan viši nivo, a ujedno i potaknuli na razmišljanje o tome na čemu spavamo – mogu reći da i od tuda i ideja za proizvodnjom kreveta i madraca. Krevete koje smo počeli proizvoditi 1998. zaštitila sam u Zavod za intelektualno vlasništvo u Zagrebu – jer su to bili prvi kreveti za zdravo spavanje.

Možete se pohvaliti i velikim izvoznim programom. Je li se teško probiti na strano tržište?

Prije nego što sam osnovala vlastitu proizvodnju već sam radila s današnjim poslovnim partnerima i bila sam predstavnik strane tvrtke u Hrvatskoj na poslovima izvoza i uvoza. Tako da izlazak na strano tržište za mene nije predstavljao problem. Jednostavno sam nastavila kroz vlastitu proizvodnju, ali naravno izvozila sam pod imenom kupca. Tek danas mogu reći da je ime Bernarda prepoznato na stranom tržištu pod vlastitim imenom.

Iza vas su brojna priznanja i nagrade. Na koje ste posebno ponosni i zašto?

Posebno sam ponosna na priznanja za same proizvode. Svake godine dobijemo zlatnu medalju za naše proizvode, jer stalno pratimo novitete u našoj branši i stalno ulažemo u proizvodnju i donosimo na hrvatsko tržište ono čega još nema – uvijek smo korak naprijed. Druga priznanja koja sam osobno dobila, a na što sam također ponosna, su za razvoj poduzetništva Zlatna kuna i Žena poduzetnik od Ministarstva gospodarstva, isto tako i Poduzetnik godine od udruženja CROMA. To su sva priznanja koja vam daju poticaj, ali i odgovornost– jer morate stajati iza tih priznanja i dokazati, odnosno potvrditi da iduće godine možete biti još bolji.

Kriza je danas sveprisutna. Kako je utjecala na vaše poslovanje?

Na krizu smo bili spremni. Svakodnevno sam pratila stanje na svjetskim tržištima i razmišljala kako se oduprijeti. Prvo smo iskoristili godišnje odmore, zatim smo morali ići na generalno smanjenje plaća za deset posto – tako da zadržimo isti broj radnih mjesta. Ali čak i u vrijeme krize smo zapošljavali određeni broj radnika jer smo imali dosta narudžba za isporučiti. Isto tako, borimo se za osvajanje novih tržišta, a danas smo prisutni u svim bivšim jugoslavenskim zemljama. Svojim marljivim radom pokazali smo da možemo napredovati i za vrijeme krize. Tako smo prošle godine osnovali tvornicu za kofekcioniranje spužve sa samo jednim strojem, a danas je tu sedam strojeva za rezanje raznih oblika spužve. Bernarda nova, sestrinska je tvrtka Bernarde d.o.o., a pod njezinim okriljem su i apartmani koje iznajmljujemo u Novalji. Nova grana djelatnosti s kojom smo također počeli prošli godine. Vidjet ćemo što će vrijeme pokazati – je li se novi poslovni potez, da tako kažem, isplatio.

Iz vašeg primjera vidljivo je da se uspjeh ostvaruje radom, odnosno kvalitetnom proizvodnjom. Što biste poručili mladim poduzetnicima koji tek kreću u biznis?

Tri su kratka i jednostavna savjeta koja opravdavam iz vlastitog iskustava: ako se netko odluči za poduzetništvo prvo mora imati cilj, odnosno viziju, potom treba imati znanje i treće, mora imati dozu kapitala – bez toga ne može, bilo vlastiti kapital ili iz državnih sredstva. Ali isto tako mora se raditi i stoga se uvijek u svom poslovanju držim poslovice: Bez alata nema zanata i bez rada isto tako.
 
Izvor: Poslovni savjetnik (tiskano izdanje)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox