Ciljevi koji stvaraju dobre managere

10/09/2015

Čak 93% uspješnih zapadnih tvrtki ima visoku razinu upravljanja poslovnim ciljevima. Sada kada smo stvarni dio EU i širega globaliziranog svijeta, moramo i mi tako! Ako ne, vrijedit će riječi indijskoga jogija Berre: „Kad nemaš cilja, stići ćeš drugamo“
Tolike su koristi od umješnog ciljanja pa blago onima koji to umiju činiti.Jedna velika studija o 80 pojedinačnih studija (tzv. metaistraživanje) pokazala je kako dobrim ciljanjem možemo pove- ćati proizvodnost za 16%. Druga je studija istraživala vezu uspjeha i planiranja i zaključila da uspješne tvrtke mnogo bolje planiraju od onih manje uspješnih. A istina je zapravo ovakva: one i jesu uspješne jer dobro planiraju! Ako je upravljanje ciljevima toliko plodonosno za tvrtku, timove i izvršitelje, može li se takvo znanje iskoristiti i za usavršavanje samih managera i struke managementa? Ako da, kako bi mogli izgledati razvojni ciljevi za takvo što? Može li se pomoću opservacije razvojnih ciljeva managementa zaključivati o stanju managementa u nekoj sredini? Pa naravno da može! Dobro razvijeni management umije postavljati ciljeve svojega daljnjeg razvoja. A tko postavlja takve ciljeve, naravno da je već i samim time dostigao visoku razinu profesionalnih umijeća. Kad je prije tri godine veća njemačka kompanija preuzela jednu našu farmaceutsku, onda je novi vlasnik inzistirao na tome da postojeći hrvatski management ostane na čelu još barem tri godine. Novi se vlasnik pritom rukovodio izuzetnim poslovnim rastom tvrtke kroz posljednjih desetak godina, ali ne samo time – „skenirao“ je način na koji rade manageri i to koja je razina njihovih umijeća i sposobnosti. Zanimali su ga i rezultati tvrtke i managerska praksa.
Ocjena razine managementa na temelju razine procesa
Zna se da se upravljanje (management) realizira putem temeljnih upravljačkih procesa: ciljanja, planiranja, organiziranja, podrške izvršenju planova tijekom realizacije, učinkovite kontrole, baratanja promjenama, rizicima, odlučivanjem, a napose i vođenja – uključujući motiviranje i inspiriranje zaposlenih. Kad objektivni promatrač sa strane krene ocjenjivati razinu osposobljenosti managera, promatrat će način na koji izvršavaju ponajprije ovo što smo upravo nabrojili, dakle kako - planiraju, motiviraju, kreativno smišljaju... A ako pak želimo unaprijediti način njihova rada, opet ćemo poći od istih tih procesa pa unapređivati zajedno s njima njihovo - planiranje, motiviranje, organiziranje... Želi li tko zaći na višu razinu managerskih umijeća, postavit će si i takve ciljeve. I ponovo će se ti ciljevi ticati poboljšanog – planiranja, organiziranja, kontrole...(PS/SŠ)

Naslov članka: Ciljevi koji stvaraju dobre managere 

Autor: Goran Tudor  

Izvor: Poslovni savjetnik br.96, str.14. i 15.

 


Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox