Deset zapovijedi duhovnog managementa – Upravljanje organizacijama koje uče

30/03/2020

Samo mijena stalna jest“ – neprolazne su riječi velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića. U svijetu neprestanih turbulencija, jedino je sigurna promjena. U svakom poglavlju životne priče, koju u najvećem dijelu čini posao koji radimo i organizacije u kojima provodimo svoje vrijeme, izgrađujemo svoje odnose i spoznaju, ostvarujemo svoje snove.


Činjenica kako su organizacije nastale kako bi udruživanjem i činjenjem u zajedničkom smjeru, čovjek ostvario pothvate o kojima sam ne bi mogao niti sanjati, danas je aktualnija više nego ikada prije. Stari sustav organizacije i managementa jednostavno više ne funkcionira; priznale su to i članice zemalja G8, čija nacionalna gospodarstva ostvaruju više od 60% svjetske ekonomije. Potrebna je promjena paradigme u sustavu ekonomije čiji je isključivi cilj ostvarenje profita. Plaća, promaknuće na hijerarhijskoj ljestvici poduzeća i bonusi, jednostavno više nisu dovoljni. Potreban je pomak i koncentracija na čovjeka, njegovo samoostvarenje i motivaciju. Na ljestvici potreba koju je tako proročanski kreirao Abraham Maslow, danas je u fokusu potreba za samo aktualizacijom, ostvarenjem svojih želja i sposobnosti. Jedino organizacije koje imaju zadovoljne stručnjake, mogu opstati na tržištu koje determiniraju konstantne promjene ponude i potražnje, promjena trendova i konkurencija koja ovaj put, može stići iz, do tada, nepoznatog sela u Indiji. Odgovor na sve ove zahtjeve tržišta, može biti isključivo organizacija koja uči, brzo primjenjuje usvojena znanja i fleksibilno se prilagođava situaciji koja već slijedećeg jutra može biti potpuno drugačija od one s kojom je zaspala.

Motivacija dolazi iznutra

Organizaciju koja uči čine visoko motivirani djelatnici, spremni na neprestane promjene i zaborav zone komfora u kojoj su poslovala poduzeća monopolističkog doba. Profit kao jedini cilj, neće zadovoljiti djelatnike koji moraju postati jednaki dionici u sudbini poduzeća. Kakva god ta sudbina bila. Potrebno je pronaći odgovor na dva temeljna pitanja: „Kako krute ciljeve planiranja, organizacije, vođenja i kontroliranja koji svojom birokratskom naravi guše poduzetnički duh i inicijativu, promijeniti i prilagoditi potrebama trenutka?

 

Autor teksta: Darko Balaš

Izvor: Poslovni savjetnik br. 140

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox