Dobri šefovi imaju poduzetnički duh

26/02/2020

Znate li kako se obogatio John D. Rockefeller?

Dobio je na poklon jabuku. Umjesto da je pojede, lijepo ju je izglancao i prodao za 10 centi. Za taj je novac kupio tri jabuke koje je zatim „ušminkao“ i prodao za 30 centi. Za zarađeni novac mogao je kupiti devet jabuka, pa 27 jabuka… Tako je radio cijeli tjedan, a onda mu je umro otac i oporukom ostavio 200 milijuna dolara. Usprkos ovoj šali, poduzetnička inicijativa i mentalitet mijenjaju svijet, svakodnevno sudjelujući u stvaranju osobnih i poslovnih uspjeha.


Još uvijek nema boljeg mehanizma za oslobađanje kreativne inicijative od poduzetničkog duha, kao što nema boljeg načina za usklađivanje ponude i potražnje od tržišta, boljeg oblika racionalne uporabe resursa od privatnog vlasništva, niti boljeg uređivanja političkih odnosa u društvu od demokracije. Zato dobri šefovi moraju uzgajati poduzetnički duh.

“Prošlo je radno vrijeme”, “Upravo smo zatvorili”, “To nije u opisu radnog mjesta”, “To nije moja odgovornost” tipične su reakcije  nepoduzetničkih sredina. One proizlaze iz nebrige za posao, uzrokuju nezadovoljstvo klijenata i kupaca, odgovorne su za to da se važni poslovi uopće ne obave, ne dovrše na vrijeme ili izvrše loše. Zato su birokratske sredine znatno manje efikasne od poduzetničkih. Poduzetnička radna atmosfera prije svega karakterizira obiteljska poduzeća u kojima “svi rade sve” i osjećaju se odgovornima za efikasno funkcioniranje cjeline. Za razliku od toga, birokratsko ozračje tipično je za velike sustave, upravu, poduzeća u vlasništvu države i organizacije koje počivaju na nekom monopolu.

Dok je birokratska sredina reaktivna i nastoji preživjeti, poduzetnička je proaktivna i orijentirana razvoju. Prema načinu djelovanja i težištu pristupa poslu birokratske sredine afirmiraju poštivanje pravila i procedura. Dotle su poduzetnička okruženja usmjerena na promjenu pravila i ostvarenje rezultata. Za kršenje pravila u jednoj sredini ste kažnjeni, a u drugoj dobivate nagradu za inovaciju.

Autor teksta: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik broj 137

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu:

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox