Fina: Ulaganja u dugotrajnu imovinu 37,8 milijardi kuna

16/06/2011

Hrvatski su poduzetnici u 2010. godini izdvojili 37,8 milijardi kuna u dugotrajnu imovinu, što je prema prethodnoj godini smanjenje za 25,2 posto, objavila je Financijska agencija (Fina).

 

Smanjenje investicija poduzetnika jedan je od razloga smanjenja gospodarske aktivnosti, budući da su investicijska potražnja i osobna potrošnja glavni generatori relativno visokog gospodarskog rasta u zadnjih pet godina, navode iz Fine.

Napominju da su investicije u novu dugotrajnu imovinu preduvjet buduće proizvodnje, kako zamjene postojeće dugotrajne imovine da se održi proizvodnja na sadašnjoj razini, tako i ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta.

Po podacima Fine, najviše su investirali poduzetnici iz prerađivačke industrije 8,1 milijardu kuna (21,5 posto ukupnih investicija), što je smanjenje prema 2009. godini za 24,7 posto. Slijede poduzetnici iz građevinarstva sa 6,3 milijarde kuna ulaganja u dugotrajnu imovinu (ili 16,6 posto ukupnih investicija), što je u odnosu na 2009. smanjenje za 39,3 posto. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox