A infrastruktura loša: Končar i Gredelj zajedničkim snagama u proizvodnju vlakova

18/05/2011

Končar – električna vozila i TŽV Gredelj zajedničkim snagama proizvode prototipove niskopodnih vlakova za Hrvatske željeznice, a prvi je već gotov i predstavljen te bi do kraja mjeseca trebao biti isporučen, piše Poslovni dnevnik.

 

Riječ je niskopodnom elektromotornom vlaku za regionalni promet koji postiže brzinu od najviše 160 kilometara na sat. Isti je dugačak 75 metar te ima osam vrata za brzu izmjenu putnika za koje je predviđeno 212 sjedećih i 220 stajaćih mjesta.

Cijena ovog vlaka je pet milijuna kuna, što je 15 posti ispod prosjeka cijena sličnih vlakova u Europi. Vlak je u cijelosti razvijen u Končaru u suradnji 11 Končarovih tvrtki i više od 250 stručnjaka u tom području.  HŽ – putnički prijevoz bi vlak trebao preuzeti kroz desetak dana, a isti bi trebao prometovati na relaciji Zagreb – Koprivnica, Ogulin ili Sisak.

Osim ovog navedenog vlaka, Končar i gredelj grade još dva prototipa, gradsko-prigradski i regionalni dizelmotorni vlak. Cijena vlakova ne bi se trebala značajno razlikovati od cijene prvog vlaka, a u pogonu se očekuju potkraj ove i početkom iduće godine.

Unatoč izvrsnim vlakovima koji dolaze na tržište, neće doći do neke velike revolucije u prometovanju, jer kako navodi Business.hr, zastarjela će infrastruktura ograničavati brzine ovog novog vlaka čime se putnicima neće smanjiti putovanje. Ono što bi bilo poželjno za poticanje radne mobilnosti bila bi izrada kvalitetne željezničke inrastrukture. (SJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik/Business.hr, izdanje 18.5.2011.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox