U HŽ-u na otpremnine potrošili 15 milijuna kuna

27/09/2012

Samo je u prvih osam mjeseci ove godine na otpremnine u šest javnih poduzeća potrošeno 20 milijuna kuna. Gotovo jednako kao i u cijeloj prošloj godini. Na otpremnine su najviše potrošile Hrvatske željeznice, i to čak 15 milijuna kuna, a otišlo je samo stotinjak ljudi.

Proces restrukturiranja i poticanja na odlazak iz tvrtke još nije ni počeo, a plan je da sustav do kraja godine napusti oko 650 zaposlenih, pa će se za njihove otpremnine dizati kredit od 148 milijuna kuna.

Svaki radnik koji HŽ napušta zbog mirovine prema kolektivnom ugovoru dobiva 8000 kuna neoporezive redovne otpremnine. Radnici koji odlaze uz poticajne otpremnine dobivaju i do 160.000 kuna bruto.

Menadžeri pak imaju pravo na deset prosječnih neto plaća. Kako su ove godine zbog smjene vlasti smijenjena i tri predstavnika Uprave, jedan od najvećih državnih gubitaša isplatio im je čak pola milijuna kuna.

U prvih osam mjeseci ove godine HŽ Infrastruktura na otpremnine je za 64 radnika potrošila 8,8 milijuna kuna, HŽ Putnički prijevoz 2,7 milijuna kuna, a HŽ Vuča vlakova tri milijuna kuna.

U Hrvatskim šumama su u prvih osam mjeseci ove godine isplatili više od tri milijuna kuna za otpremnine, od čega je više od polovice, čak 1,6 milijuna kuna, isplaćeno za otpremnine triju bivših članova Uprave.

Njihova je otpremnina tako iznosila 244.000 kuna neto, dok je prosječna radnička iznosila 102.000 kuna bruto.

Kako je restrukturiranje tvrtke u planu, do kraja godine za otpremnine je rezervirano gotovo 50 milijuna kuna, piše poslovni.hr. (sh)

 

Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox