Voće i povrće preko interneta: Na obostrano zadovoljstvo kupca i poljoprivrednika

30/03/2011

Mala poljoprivredna poduzeća u današnje vrijeme jedva preživljavaju. Na španjolskom su otoku Mallorci doskočili rješenju problema pokrenuvši izravno naručivanje voća i povrća od poljoprivrednika, piše nacional.hr.

 

Bračni par Mika i Rafael Serrano nemaju zemlje i ne drže stoku, ali svejedno žive od poljoprivrede. Oni stanovnike ovog otoka opskrbljuju povrćem s vlastitih polja i polja svojih prijatelja. Zanimljivost je to da su svoje proizvode počeli prodavati preko interneta. Na taj način se povrće, voće , jaja i razne prerađevine mogu kupiti bez posrednika, izravno od proizvođača na otoku.

Internetsku stranicu financiraju lokalne vlasti na otoku uz pomoć Zaklade za inovativne tehnologije i španjolskog Ministarstva industrije, turizma i trgovine. Uz pomoć ove stranice obje strane trgovinske razmjene imaju koristi. Proizvodi su kupcima jeftiniji, a proizvođači zarade više nego uz posrednike.

Kako funkcionira ovo internetsko naručivanje poljoprivrednih proizvoda. Potrebno je tek sjesti za kompjutor, izabrati namirnice koje želite i za koje znate da će vas friške dočekati na tržnici i zatim iste samo pokupiti. Odlazak na tržnicu ne može biti jednostavniji.

Osim toga na ovim se internetskim stranicama nudi puno informacija o samim eko-proizvodima, mnoštvo foto galerija te savjeti za vlastiti vrt s povrćem. Stopama ovih poljoprivrednih poduzetnika krenuli su mnogi drugi poljoprivrednici s otoka. (SJ)

 

Izvor: www.nacional.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox