Ženski leadership u Hrvatskoj

29/11/2019

Znate onu priču o gluhoj žabi? Utrkivala se grupa žaba. Pobjednik tog natjecanja trebao se popeti do vrha jednog glatkog i skliskog stupa. Publika je na sav glas izražavala svoje nepovjerenje u mogućnost izvedbe tog zadatka i djelovala destimulirajuće na natjecatelje. Malo-pomalo, sve su žabe posustale i odustale.


Jedna je žaba ipak ostvarila cilj i pobijedila. Kada su ju zapitali kako je to postigla, primijetili su da ona ništa ne čuje. Budući da je bila gluha, nije čula niti komentare iz publike i mogla se usredotočiti na postizanje cilja.

Tako je i sa ženama u Hrvatskoj. One uspiju ali nisu gluhe i sve čuju. I nalaze načina da saslušaju povratnu informaciju sa smiješkom ali ne da je slušaju. Jer čuti je stvar biologije a slušati stvar lingvistike. Koliko je važna potpora? Dogodi se još da njihova publika za vrijeme penjanja jednostavno nestane. Nema nikakve povratne informacije. Ne zna se što je od toga gore, kažu članice tima jedne ženske nogometne ekipe, kad se sjećaju trenutka međunarodnog malonogometnog turnira na koji su putovale u Italiju zajedno s muškom ekipom. Dečki, koji su inače svake godine ulazili u polufinale, ove godine su ispali. I izgubili volju za ostajanjem u Italiji a kamoli navijanju za djevojke, koje su na kraju odnijele medalju s trećim mjestom. Sve što su čuli od njih bilo je: „Pa zar i vi niste mogli ispasti pa da odemo natrag zagreb?“, ali kraj terena se nisu pojavljivali. „Osjećale smo se nekako tužno jer su nas ekipe iz drugih država podržavale i navijale za nas, čak i kad smo između utakmica prolazili ulicom ili kafićima, a naši su nas ignorirali.“, rekla je jedna igračica. A kad žena dođe na vrh, osvoila je još jedan teritorij, ali onaj dosadašnji nije nikom predala. Još uvijek ostaje s njom kućni novi vrli svijet obaveza. I onda žena ima izbor: uzdahnuti i odustati od sna, primiti sve na sebe i doživjeti burn out ili reorganizirati se.

Rasplet
I to je ono što većina žena danas radi. Budi se. Radi na sebi. Vidi koristi: coachinga, meditiranja, čitanjaknjige, treninga vještine, razgovoras prijateljicom, sjedenja naklupi u parku bez razloga. Razgovara, komunicira, propituje. Odlučuje, usuđuje, dozvoljava. Umrežava, učlanjuje, ističe. Uzima stvari u svoje ruke. Primjer moje drage prijateljice, ozbiljne, vesele i ambiciozne mlade žene zaposlene u multinacionalnoj kompaniji i zaduženoj za prodajne rezultate više država istovremeno, svjedoči tome. Kada želim otići s njom na kavu, pitam je u kojem gradu sada živi: Zagrebu, Beogradu, Sarajevu ili Podgorici, ona mi kaže kroz smijeh: u autu. Još jednim promaknućem i premještajem dobije na korištenje službeni auto bez dodatne... (A.Č./PS)

Autor teksta: Tihana Dragičević

Izvor: Poslovni savjetnik br. 133

Ostatak teksta možete vidjeti klikom na PDF ikonu

http://www.poslovni-savjetnik.com/sites/default/files/ps_133_low_25.pdf 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox