Znanje se može steći jedino predanim radom i iskustvom

06/02/2015

Arena Centar kupci snažno povezuju kako s kvalitetnim praktičnim uslugama poput besplatnog parkiranja i čistoće, tako i s dobrom reputacijom te mjestom koje je prijateljsko, na kojem se mogu zabaviti i odlično šopingirati. Nakon vrlo uspješne 2014. godine i odličnih poslovnihrezultata, tvrtka TriGranit Management Company u ime TriGranitManagement Developement i Heitman European PropertyPartners IV, imenovala je novog direktora Arena Centra Zagreb,gospodina Tomislava Dekalića. Najmoderniji trgovačko-zabavnicentar četvrte generacije u regiji danas je vodeći centar na tržištu,kako na lokalnoj tako i na regionalnoj razini. Proteklih godinaprofilirao se u supra-regionalnu destinaciju: od 8,7 milijuna kupacakoji su posjetili centar u protekloj godini, njih 12% su bili turisti.

|PS| Nedavno ste imenovani direktorom Arena Centra, tvrtke koja upravlja najmodernijim trgovačkim centrom u regiji. Što za vas znači to imenovanje?

Ponosan sam što sam postao direktorom jednog takvog trgovačkog centra kakav je Arena Centar – riječ je o vrlo uspješnoj investiciji vrijednoj više od 200 milijuna eura. Počašćen sam da sam dobio povjerenje i takvu odgovornost od strane vlasnika. Treba biti svjestan da u našoj zemlji i šire ne postoji škola ili neki oblik specijalizirane edukacije za upravljanje shopping centrom. Znanje se može steći jedino predanim radom i iskustvom rada u shopping centru u okviru kojih se steknu potrebna znanja i vještine. Zbog toga sam još ponosniji. Započeo sam u sektoru nekretnina i izgradnje, a zadnjih 5-6 godina stjecao iskustvo u shopping centrima. Imao sam prilike učiti od vrhunskih inozemnih menadžera, za što se također osjećam privilegiranim.

|PS| Naše čitatelje će sigurno zanimati i vaše dosadaš¬nje profesionalno iskustvo. Od 2012. ste u Arena Centru. Što ste radili prije toga?

Završio sam građevinski fakultet u Zagrebu. Posljednjih 11 godina radim u sektoru nekretnina i maloprodaje. Svoj profesionalni rad, započeo sam u sektoru nekretnina i izgradnje. Radio sam na kapitalnim ulaganjima u tvrtkama Bechtel (SAD) i PORR (Austrija). Proteklih 5 godina, radim u sektoru maloprodaje odnosno na tržištu shopping centara. Do 2012. godine radio sam u shopping centru City Center One West kao menadžer centra, gdje sam odgovarao za upravljanje i cjelokupno poslovanje centra kao i na projektima razvoja shopping centara City Center East i Split. Početkom 2012. godine, došao sam u Arena Centar, gdje nedugo nakon dolaska preuzimam dužnost zamjenika direktora na kojoj sam bio do prosinca prošle godine kada sam postao direktor Arena Centra. Kao direktor Arena Centra bit ću zadužen za cjelokupno upravljanje i rezultate centra.

|PS| Koja je pozicija Arena Centra na tržištu trenutno lokalno, ali i regionalno?

Arena Centar je danas vodeći centar na tržištu, kako na lokalnoj tako i na regionalnoj razini. Proteklih godina profilirao se u supra-regionalnu destinaciju o čemu jasno govore i brojke. Od 8,7 milijuna kupaca koji su posjetili centar u protekloj godini, njih 12% su bili turisti. Ujedno je omiljeni centar Zagrepčana i centar koji prvi padne napamet odraslim Zagrepčanima. Centar se definirao i kao preferirana lokacija za ulazak međunarodnih brandova na tržište. Od 25 trgovina koliko ih je otvoreno u centru 2014. godine, njih čak 10 bili su novi ulasci na hrvatsko tržište. Govorimo o prvom certificiranom Lego store u JI Europi, ulasku međunarodnog LPP lanca sa 5 brandova: Reserved, Mo¬hito, Sinsay, House i Cropp kao i priznatim međunarodnim brandovima poput: Napapijri, He by Mango, LTB i Alpstories.

|PS| Arena Centar je u svibnju prošle godine bio organizator 2 okrugla stola, na kojem je definiran potencijal suradnje maloprodajnog i turističkog sektora. Na koji način se može stimulirati rast turističke potrošnje i odgovoriti na izazov modernog turista?

Centar posjećuje jako mnogo turista koji traže kupovinu doživljavaju kao dio iskustva destinacije koju posjećuju. U ovom slučaju to je grad Zagreb koji jača kao turistička destinacija svakim danom. No, u turističkoj ponudi grada Zagreba, i Hrvatske općenito, nedostaje segment „shopping tura“ koji je u mnogim drugim destinacijama jako razvijen i vrlo popularan među turistima. Intenzivno surađujemo s turističkim sektorom i svim njegovim stakeholderima i radimo na razvijanju ponude za turiste kao dijelu ponude Arena Centra, ali i grada Zagreba. Ono što se pokazalo je da turisti traže vrhunske međunarodne brandove i autentične, kvalitetne lokalne brandove. Ovo saznanje je nešto čime se vodimo u kreiranju naše turističke ponude.

|PS| Možete li nam nešto reći o vašoj viziji i planovima za tekuću 2015.?

Nastojat ćemo nastaviti razvijati centar u smjeru kvalitetne ponude brandova, ali i kvalitetne zabave i opcija za provođenje slobodnog vremena. Kako bi Arena Centar dodatno osnažio svoju regionalnu poziciju, poradit ćemo na segmentu zabave i ponude za provođenje slobodnog vremena, ali i dodatno ojačati tenant mix, odnosno shopping ponudu brandova u centru.

|PS| Kad napravite usporedbu Arena Centra s konkurencijom, što biste istaknuli kao svoju prednost?

Svakako je prednost cjelokupni doživljaj: iskustvo kupca u Arena Centru je cjelovito kvalitetno iskustvo jer se vodi računa o svemu, o cjelokupnoj usluzi: od customer care-a, ponude, ugođaja/ambijenta, parkiranja itd. Istraživanje GFK Centra za istraživanje tržišta je potvrdilo ovo što govorim: Arena Centar kupci snažno povezuju kako sa kvalitetnim praktičnim uslugama poput besplatnog parkiranja i čistoće, tako i sa dobrom reputacijom te mjestom koje je prijateljsko, na kojem se mogu zabaviti i odlično šopingirati. Prema istom istraživanju, zadovoljstvo kupaca je daleko najveće Arena Centrom u usporedbi s ostalim šoping centrima. Arena Centar je od kupaca dobio visoku ocjenu 8 od 10 kada je riječ o njihovom zadovoljstvu dok je najbliži konkurent dobio 7,7.

|PS| U kojem bi se smjeru po vašem mišljenju trebali razvijati trgovački centri u zemlji i na što će Arena Centar u dugoročnijem razvoju staviti naglasak?

Tržište trgovačkih centara uopće, a posebno u našoj zemlji je pred saturacijom. Postoje neke zone koje bi mogle podnijeti izgradnju manjih, lokalnih centara poput Istre i Dalmacije. No, velik broj postojećih centara se približavaju starosti od 10 godina prisutnosti na tržištu, što im donosi nove izazove. Treba ih osvježiti dodatnom ponudom; uspješno će preživjeti oni koji kupce uspiju privući nečim novim i onim što diktira trenutak. To je samo po sebi dosta izazovno za management kompanije jer je potrebno konstantno ulagati, osluškivati želje i potrebe kupaca te se prilagođavati tržištu.

Zlata Radović

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Tomislav Dekalić, Novi direktor Arena Centra
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox