Ljudski potencijali

Duhovit, inspirativan i prijeko potreban vodič za poboljšanje međuljudskih odnosa u poslovnom okruženju stigao je u hrvatske knjižare

Na jednom mjestu objavljena su poglavlja sa svim najvažnijim aspektima, od vrsta i prepoznavanja mobbinga, zakonske regulative i pravne prakse, do uputa o zaštiti ili  dobivanju pravne pomoći. Priručnik najprije detaljno opisuje što je mobbing i u kakvim se oblicima pojavljuje, te razlaže kako se gradila svijest o postojanju mobbinga i odgovarajuća legislativa. Detaljno su razloženi i uzroci mobbinga, da bi ga se bolje razumjelo i uspješnije mu se suprotstavilo.

Knjiga je namijenjena stručnjacima u službi ljudskih potencijala i managerima na svim razinama, sa svrhom da im olakša vođenje, komunikaciju i međusobne odnose zaposlenih u poduzeću. Prvi dio obrađuje promjene, psihologiju otpora na promjene i plan upravljanja promjenama u 10 točaka. U drugom se dijelu opisuje 18 glavnih funkcija ljudskih potencijala u poduzećima kao što su planiranje, pridobivanje, selekcija, uvođenje u posao, obrazovanje, napredovanje, profesionalni razvoj, motiviranje, ocjene uspješnosti, nagrađivanje i dr.

Ova je studija vrijedan doprinos raspravi o ulozi fleksibilnosti i sigurnosti na tržištu rada. Napisale su je dvije vodeće stručnjakinje u ovom području, sadrži studije slučajeva koje su izradili nacionalni stručnjaci, zalaže se za koncept fleksigurnosti kao najbolji pristup za zemlje srednje i istočne Europe te predlaže odgovarajuće reforme u gospodarskoj politici, institucionalnim okvirima tržišta rada, politici tržišta rada te obrazovnoj i socijalnoj politici za ove prostore.

Mi svaki dan teško radimo i na pol smo mrtvi, a on glumi dobročinitelja», provalilo je iz 45-godišnje blagajnice u «Lidlu» Gabrijele Krueger (ime promijenjeno). Dieter Schwarz, kojemu je upućena ljutna ove Berlinčanke, jedan je od najbogatijih ljudi u Njemačkoj i osnivač trgovačkog imperija «Lidl&Schwarz», u kojemu se gomilaju pritužbe na radne uvjete koji nisu dostojni čovjeka». Autori ove studije članovi su njemačkoga sindikata Ver.di koji se bori da se prekine ono što se prakticira u «Lidlu» kako to ne bi postala praksa i u drugim trgovačkim lancima.

 

Protagonisti ove knjige su radnici za jednokratnu uporabu koji žive u «carstvu fleksibilnosti»: simboličnoj i nejednakoj razmjeni između spremnosti da prihvate promjenjive zahtjeve poduzeća i riskantno, privremeno i nesigurno zapošljavanje. Na globalnome neoliberalnome tržištu radne snage fleksibilnost sve više postaje prevladavajućim obrascem ponašanja. U ovoj je knjizi predstavljeno sociološko istraživanje provedeno među radnicama i radnicima velikih distribucijskih lanaca u Italiji. U njemu se analiziraju sve nestalniji oblici rada, mehanizmi i mitovi fleksibilnosti.

Stranice

Hosted by Mydataknox