Kako najbezbolnije izvršiti nepopularan potez - korekciju cijena proizvoda ili usluge na više

22/04/2020

Jedan od najvećih izazova u poslu jest onaj kada morate radi povećanja profitabilnosti ili rastućih inputa podigunti cijenu proizvoda ili usluge.


Svjedoci smo nove porezne reforme gdje se jednom važnom dijelu našeg gospodarstva podignula opća stopa PDV-a. Naravno, riječ je o ugostiteljstvu. Kako bi ublažili povećanje porezne stope ugostitelji su povećali svoje cijene pri tome slabo ili gotovo nikako nisu korisnicima pokušali ponuditi nikakvo objašnjenje osim onog da se podignuo porez kojeg plaćaju. Umjesto navedenog načina povećanja cijene ja ipak preporučujem drugačiji stil, a koji bi u većoj mjeri mogao rezultirati zadovoljstvom krajnjeg korisnika odnosno kupca.
Naime, radi se slijedećem, kada radite korekciju cijena na tržištu gdje imate jaku konkurenciju tada to ne činite preko noći već postupno i s obrazloženjem. Kako je u ovom slučaju u pitanju podizanje cijena napitaka koje svi rado konzumiramo - kave tada je moj savjet da secijena podigne na način da se ponudi i neka dodana
vrijednost u prijelaznom razdoblju. Npr. ponudi se uz kavu i sok (proizvod koji postoji u ponudi kao samostalan ali se može isporučiti iz velikog pakiranja uz manje troškove) ili sličan napitak kako bi stranka u mogla sebi racionalno objasniti da za malo veću cijenu prima bolji proizvod ili uslugu.Naravno, ta akcija može biti privremena i kasnije se ona može dokinuti ili mijenjati. Poanta je da se ponudi nešto dodatno kako bi se korekcija “upakirala” u nešto novo.

Autor teksta: Emil Pavić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 140

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_140-44.pdf680.31 KB
PDF icon ps_140-45.pdf1.05 MB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox