140.000 potpisa podrške za ''Stop majorizaciji Hrvata u BiH''

Više od 140.000 potpisa prikupljeno je tijekom provedbe peticije "Stop majorizaciji Hrvata u BiH" koju je u većem dijelu Bosne i Hercegovine organiziralo više hrvatskih nevladinih organizacija kako bi ukazale na nejednakopravan položaj Hrvata.


Predsjednik organizacijskog odbora peticije Nikica Tomić, koji je i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg-Bosne, rekao je da će peticija s pečatima i potpisima 13 hrvatskih nevladinih udruga biti dostavljena Uredu visokog predstavnika, Vijeću za provedbu mira, izaslanstvu Europske komisije u BiH, Europskom parlamentu, Ujedinjenim narodima te domaćim čimbenicima.

Posljednji opći izbori u BiH na kojima su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana predsjedništva BiH, te nastojanja da se raznim manipulacijama pri formiranju izvršne vlasti u cijelosti izigra volja hrvatskih birača potvrđuju neravnopravnu poziciju Hrvata u BiH. Hrvatski narod ovo obespravljivanje više ne može podnositi niti za to bilo tko ima opravdanja - rekao je Tomić.

Pozvao je predstavnike međunarodne zajednice ali i političke predstavnike Srba i Bošnjaka da obustave "majorizaciju i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH'.

Ustvrdio je da Hrvati nemaju mogućnost izbora legitimnih predstavnika u BiH zbog malobrojnosti i zbog zloporabe bošnjačkih političkih stranaka u BiH što se, prema njegovim riječima, očitovalo i izborom "nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH" Željka Komšića. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox