Čačić: Treba uložiti u podzemna skladišta plina

Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić predložio je ulaganja u izgradnju podzemnih skladišta plina Okoli 2 i Beničanci, jer su to investicije koje mogu pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, sanirati štetu u zimskom periodu te dugoročno otvoriti prostor za strateško ulaganje mirovinskih fondova.

 

Čačić je istaknuo da je svaka od tih potencijalnih investicija teška 200 milijuna dolara, a rokovi investiranja su dvije do tri godine. Ukupno je to gotovo jedna milijarda kubičnih metara plina, garantirani povrat investicije na najnižim europskim cijenama je deset godina, a realni povrat pet godina - kazao je.

Upozorivši da se ponovno ulazi u period kada Hrvatskoj prijeti kriza u opskrbi plinom, Čačić je rekao da zemlja u podzemnim skladištima plina raspolaže sa 558 milijuna kubika plina što je, ocijenio je, "trostruko nedovoljno" da bi se izbjegle redukcije i pad BDP-a. Istovremeno Mađarska, čiji je MOL jedan od vlasnika Ine, ima 15 puta veće kapacitete u skladištima plina.

Na novinarski upit jesu li mirovinski fondovi napravili dobar potez s kupovinom dionica Ine, Čačić je odgovorio kako to vjerojatno nije loš potez, ali da to nije njihova uloga. (Hina/PS)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox