Hrvatska je od turizma zaradila 7, 2 milijarde eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke, Hrvatska je u 2013. godini od turizma, odnosno putovanja ostvarila 7,2 milijarde eura prihoda, što predstavlja godišnji rast od 5 posto, piše Večernji.hr.Prošle je godine udio prihoda od putovanja u BDP-u iznosio 16,5 posto, što predstavlja rast udjela za 1 posto u odnosu na godinu prije.

"Prošlogodišnji prihodi od turizma premašili su 7 milijardi eura, zbog čega sam izuzetno zadovoljan jer pokazuju jasan smjer razvoja turizma Republike Hrvatske. Rast prihoda od turizma dokaz su kako je ponuda i usluga turističkog sektora sve raznovrsnija, bogatija i kvalitetnija, što se pozitivno odražava i na konkurentnost Hrvatske na svjetskoj turističkoj sceni. Ostvareni financijski rezultati u skladu su s ambicioznim planovima i ciljevima Strategije razvoja turizma, a uz takav tempo rasta uvjeren sam kako će Hrvatska do 2020. godine zaista biti pri vrhu najtraženijih turističkih destinacija u svijetu, rekao je ministar turizma Darko Lorencin te dodao kako velika očekivanja ima i od turističke 2014. godine, posebice u svjetlu svih planiranih aktivnosti i mjera koje se odnose na razdoblje pred i posezone.

Nakon rasta prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2013. godine, pozitivan trend nastavljen je i u četvrtom tromjesečju, u kojem je ostvareno 592,2 milijuna eura prihoda od turizma ili 6,3 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine. Također, u četvrtom tromjesečju udio prihoda u BDP-u iznosio je 5,5 posto, što je 0,4 posto više od udjela ostvarenog u istom razdoblju 2012. godine. PS/S.P.

(Izvor: Večernji.hr)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox