ISTRAŽIVANJE: Smanjenje davanja olakšalo bi zapošljavanje

Foto: Shutterstock

Smanjenje davanja na plaće znatno bi olakšalo zapošljavanje, smatra većina ispitanika u anketi portala MojPosao provedenoj na 500 ispitanika. 

Anketa je pokazala da dvije trećine ispitanika, ili njih oko 67 posto, smatra da bi smanjenje davanja na plaće znatno olakšalo zapošljavanje. Prenoseći pritom i neke komentare ispitanika, s portala MojPosao navode kako ispitanici smatraju da je "sramotno što država uzima isto koliko ide i radniku", da "bruto 2 drastično poskupljuje ukupni trošak poslovanja", a prenose i prijedlog jednog ispitanika o isplati bruto plaće, pa "neka radnik sam uplaćuje što mora platiti, budući da se radi o njegovim, a ne poslodavčevim obavezama".

Prema mišljenju 10 posto ispitanika, zapošljavanje bi olakšala fleksibilizacija tržišta rada, pri čemu primjerice neki od ispitanika smatraju da bi se poslodavci usudili zapošljavati kada bi, bez previše troškova i pitanja, mogli otpustiti radnika koji ne radi dobro, a nagraditi onoga koji radi dobro. Nešto manje ispitanika (9 posto) zalaže se za ukidanje uvjeta prema kojem poslodavac može koristiti poticaje u zapošljavanju samo ako unazad godinu dana nikoga nije otpustio.

Za druge mjere, među kojima su reindustrijalizacija i pogodnosti za investitore koji zapošljavaju, promjena monetarne politike tj. "jake kune", pravednija fiskalna politika, smanjenje birokracije i različitih nameta, zalaže se ukupno 14 posto anketiranih.

Tim ispitanicima poseban je "trn u oku" naplata PDV-a po izdanoj fakturi. Smatraju da bi se lakše poslovalo kada bi se davanja državi mogla plaćati tek po realiziranom prometu te kada bi postojali bolji mehanizmi za naplatu potraživanja, navode s portala MojPosao. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox