Ma krasno: Zbog duga iz 1991. Vlada poseže u državni proračun i još uzima dugoročni kredit

Država će 2,43 milijardi kuna glavnice i kamata za obveznice za restrukturiranje gospodarstva iz 1991. godine manjim dijelom, u iznosu od 482,3 milijuna kuna, isplatiti iz državnog proračuna, dok će većim dijelom to pokriti dugoročnim deviznim kreditom u iznosu od 260 milijuna eura.

Obveznice za restrukturiranje gospodarstva iz 1991. godine, u iznosu od 24,5 milijardi tadašnjih hrvatskih dinara, izdane su za sanaciju bankarskog sustava, a imatelji tih obveznica su uglavnom banke.

Posebnost je tih obveznica da im se glavnica svakih šest mjeseci uvećavala za indeks proizvođačkih cijena u industriji, pa je tako i krajem lipnja uvećana za 3,2 posto, a na to se onda primjenjivala kamatna stopa od pet posto godišnje, objasnila je ministrica financija Martina Dalić.

Krajnji rok za otkup tih obveznica je 20 godina, odnosno 2011. godina, a otplata ukupno 2,4 milijarde kuna bit će iz proračuna u iznosu 482,4 milijuna kuna, a 1,9 milijardi kuna refinancirat će se dugoročnim deviznim kreditom u iznosu 260 milijuna eura, naglasila je Dalić. Kredit su odobrile Erste & Steiermaerkische Bank i Hypo Alpe-Adria-Bank, svaka u iznosu 130 milijuna eura.

Kamatna stopa na kredit je nepromjenjiva i iznosi 5,5 posto godišnje, a kredit će se vraćati u pet jednakih godišnjih rata, istaknula je Dalić. (Hina/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox