Popijač: Nezaposlenih u Hrvatskoj je 224.000, a ne 334.000

Unatoč trudu da brojka od 334.000 nezaposlenih osoba u Hrvatskoj prođe nezapaženo to se nije dogodilo, a ministar gospodarstva Đuro Popijač kao prvu mjeru sazvao je hitnu konferenciju za medije. Rekao je kako jedna trećina evidentiranih nezaposlenih osoba ne može, ne želi ili radi u sivoj zoni. Po toj računici, u Hrvatskoj zapravo nije 334.000 nezaposlenih nego 224.000.

Večernji piše kako ministar ni nakon inzistiranja novinara nije htio reći točnu brojku nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, ali je ustvrdio da je ona za jednu trećinu manja od registrirane stope nezaposlenosti koja trenutačno iznosi gotovo 19 posto. Odnosno 110.000 regisitriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljvanje ili ne želi raditi ili radi na crno.

Međunarodni standard

Nažalost dogodila se nespretnost. Dokument koji je jučer objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje protumačio se kao Vladina namjera da sakrije pravi broj nezaposlenih osoba. No, mi smo željeli da se nezaposlenost analizira kao što to radi cijeli svijet po modelu Ujedinjenih naroda. Po međunarodnim standardima stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 12,6 posto, što znači da smo mi negdje u sredini, iznad prosjeka Europske unije, rekao je Popijač. (jk)

 

 

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox