Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Sklapanje ugovora na neodređeno s probnim radom nakon prethodnih ugovora na određeno

Radnica je radila u našoj tvrtci više godina na tri ugovora o radu na određeno vrijeme. Ponudili bi napokon radnici ugovor na neodređeno vrijeme uz probni rad, a na radnom mjestu na kojemu je i do sada radila. Međutim, nismo sigurni postupamo li zakonito iako je u našemu pravilniku propisan obvezni probni rad kod sklapanja ugovora na neodređeno vrijeme?


Pitanje je postavio čitatelj P.S. iz Splita, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Daniel Sever
Odgovor: Iz konkretnog slučaja proizlazi da je radnica tijekom svog radnog odnosa kod istog poslodavca neprekidno, temeljem više uzastopnih ugovora na određeno vrijeme, kod toga poslodavca obavljala cijelo vrijeme iste ili vrlo slične poslove i da joj je radno mjesto bilo isto. Stoga u takvim okolnostima sklapanje novog ugovora o radu, ovaj puta na neodređeno vrijeme za isto radno mjesto i s ugovorenim probnim radom, temeljem odredbi članka 53. Zakona o radu (Narodne novine br. 93/14.) ne bi bilo na zakonu osnovanu. Naime, načelno nakon sklapanja prvog ugovora o radu dopušteno je novim ugovorom o radu ugovoriti i probni rad, ali samo pod… (PS/SŠ)

 

Cjelokupni odgovor potražite u broju travanj 2017.  Poslovnog savjetnika. Više na linku....  

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik 

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com 

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox