Svaki dan sve više nezaposlenih

U Hrvatskoj je u siječnju bilo ukupno 1.354.830 zaposlenih, što je za 13.042 osobe ili 1 posto manje nego u prosincu prošle godine, pokazuju objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je broj zaposlenih u pravnim osobama u siječnju u odnosu na prosinac smanjen za 8.872 ili za 0,7 posto tako da su pravne osobe krajem siječnja zapošljavale 1.119.294 osobe. U obrtu i slobodnim profesijama u siječnju je bilo 205.501 zaposleni, što je za 1,8 posto ili 3.827 osoba manje nego u prosincu. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u prvom ovogodišnjem mjesecu bilo je 30.035 ili 1,1 posto manje nego u prosincu.

Broj nezaposlenih u siječnju je u odnosu na prosinac povećan za 6 posto te je krajem siječnja bilo evidentirano 334.351 nezaposlen. Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos broja nezaposlenih evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prema ukupnom aktivnom stanovništvu, povećana je sa 18,7 posto u prosincu na 19,8 posto u siječnju. Statistika kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama pokazuje da je u 16 djelatnosti broj zaposlenih smanjen na mjesečnoj razini, a porastao je u jednoj - administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, za 0,5 posto.

Zaposlenost je na mjesečnoj razini, u siječnju u odnosu na prosinac, najviše pala u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 5,9 posto. Statistika na godišnjoj razini, u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuje da je broj zaposlenih u pravnim osobama smanjen za 1,7 posto. Pritom je zaposlenost najizraženije pala u poslovanju nekretninama, za 7,1 posto, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima 5,2 posto i građevinarstvu za 5 posto. I dvije djelatnosti sa najvećim brojem zaposlenih u siječnju bilježe pad broja zaposlenih na godišnjoj razini - prerađivačka industrija i trgovina, obje za 2,7 posto. Rast broja zaposlenih u pravnim osobama od 0,7 posto u siječnju je na godišnjoj razini ostvaren u poljoprivredi i šumarstvu, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i obrazovanju. U financijskom sektoru porastao je za 0,4 posto, a zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi 0,6 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox