Tko bi rekao: Od sada za zaboravljanje možete okriviti prolazak kroz vrata!

Sigurno ste doživjeli frustraciju da kod ulaska u sobu zaboravite što ste htjeli učiniti, uzeti ili pronaći. Profesor psihologije Gabriel Radvansky s američkog sveučilišta Notre Dame u novom istraživanju sugerira da te rupe u pamćenju uzrokuje prolazak kroz vrata.

Ulazak ili izlazak kroz vrata služi kao 'granica događaja' u umu, koji razdvaja epizode aktivnosti i pohranjuje ih u memoriju, objašnjava Radvansky. Prisjećanje odluke ili aktivnosti koje je napravljena u drugoj sobi je teško jer je već pohranjena u zaseban odjeljak pamćenja, dodao je. Studija je nedavno objavljena u američkom časopisu Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Radvansky je utvrdio da su ispitanici više zaboravljali nakon šetnje kroz vrata u odnosu na kretanje na istoj udaljenosti po sobi, što upućuje na to da vrata ili "granica događaja" ometa nečiju sposobnost da se prisjeti misli ili odluke donesene u drugoj sobi.

Drugi eksperiment u stvarnom okruženju tražio je od ispitanika da sakriju u kutije predmete izabrane sa stola i prenesu ih preko sobe, ili prijeđu istu udaljenost noseći ih kroz vrata. Rezultati u stvarnom okruženju podudarali su se s onim iz virtualnog okruženja: hodanje kroz vrata umanjilo je pamćenje ispitanika. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox