TOMISLAV BEKEC: Jeste li motivator ili manipulator?

Tomislav Bekec, konzultant za prodaju i menadžment,  je počeo tezom da je komunikacija alat, ali i dinamit. Ono što mi radimo s tim alatom čini ga dobrim ili lošim, a isto je i s komunikacijom koja je neutralna dok se njome ne počnemo služiti. Manipulirate li ljudima ili ih motivirate dok s njima komunicirate?

 

Bekec postavlja pitanje želimo li mi motivirati ili manipulirati ljudima kada od njih nešto želimo? Što je zapravo manipulacija? Ona označava djelovanje koje će uzrokovati nečije djelovanje zato što mi to želimo. S druge strane motivacija označava isto djelovanje, ali zato što druga strana to želi. Razlika između manipulacije i motivacije je dakle u cilju.

Ključno za postizanje cilja su kvalitetni odnosi – odnosno povjerenje. Prvo pitanje koje si trebaju ljudi postaviti: Kakve odnose s ljudima želim imati?

Manipulacija je monolog. Ja sve najbolje znam i imam kontrolu koju koristim. Motivacija je dijalog. Ukoliko želimo dobre odnose s dragom osobom, utoliko ćemo koristiti motivaciju te postavljati pitanju poput: koji su tvoji ciljevi, što ti želiš postići. Prva osoba s kojom ovako treba komunicirati, odnosno voditi dijalog jesmo mi sami – tvrdi Bekec. Treba se dobro preispitati koji su to naši ciljevi, odnosno jesu li uopće oni naši ciljevi i što je nama bitno. Treba prvo motivirati sebe kako bi smo mogli voditi dijalog s drugima.

 

Autori: Sonja Jajčević i Maja Jurković

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox