Zbog Sanadera i Zagrebačka banka na udaru USKOK-a

USKOK nastavlja s provođenjem istrage o bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Ovoga puta pod lupom se našla Zagrebačka banka i to zbog izdavanja kredita obiteljskoj tvrtki Sanaderovih za kupnju stana u Šarengradskoj ulici u Zagrebu, piše Novi list.

 

Riječ je o tvrtki Alia Savjetovanje, a sporan je ugovor o kupoprodaju navedene nekretnine iz 9. studenog 2009. godine. Taj ugovor je sklopljen na 5,8 milijuna kuna, a u njemu je navedeno da će cijena biti plaćena iz kredita. No, samo četiri dana kasnije, prodavatelj prostora, poduzeće Kaić, potvrdilo je da je cijeli iznos uplaćen te da se prostor knjiži na Sanaderovo poduzeće. Ovaj datum je sporan iz tog razloga što je Zagrebačka banka hipoteku upisala tek 4. ožujka 2010. godine, što znači da Sanader nije mogao sredstva od kredita dobiti na datum knjiženja, 13. studenog 2009. USKOK zato sumnja da je stan kupljen nezakonitim sredstvima.

 

Sanaderov dobar prijatelj bio je bivši čelnik UniCredita Alessandro Profumo pa se špekulira da je upravo on zaslužan za Sanaderov sporan kredit.

 

Zagrebačka banka, piše Novi list, tvrdi da nema saznanja o tom pitanju te da je novac uplaćen odmah, ali zašto je hipoteka upisana naknadno, ne odgovaraju.

Luka Kaić, vlasnik poduzeća Kaić, nije htio odgovoriti zašto je izdao potvrdu o primitku iznosa, ako on nije bio uplaćen, a izjavu nije dala niti zagrebačka odvjetnica Ivana Špehar, koja je potpisala dokumente o kreditu. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 19. siječanj 2011.
Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox