Milanović: Svi ćemo na dijetu!

02/12/2011

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović predizbornu je kampanju priveo kraju, a ankete pokazuju da će vjerojatno biti novi premijer. No, uz gospodarske probleme u zemlji, pobjeda na izborima je jedino čemu se može veseliti Milanović i Kukuriku koalicija, piše Jutarnji list.

Na pitanje zašto se Kukuriku koalicija u kampanji čuvala obećanja Milanović je rekao: Svjesni smo težine posla koji nas čeka. S obzirom na okolnosti, teško je davati konkretna obećanja.

Govoreći o prvim potezima nove vlade, Milanović je rekao da će to biti financijska konsolidacija i donošenje proračuna. To će biti prvi i glavni zadatak Vlade koji moramo obaviti do kraja ožujka. Imamo 50 dana da spriječimo pad kreditnog rejtinga države.

Dijetni proračun

Govoreći o novom proračunu, rekao je da će on biti dijetni.

Svi ćemo na dijetu. Oni koji su najmršaviji – najmanje. No, nema otpuštanja, nema rezanja temeljnih  socijalnih prava, umirovljenici i najugroženije kategorije uživat će zaštitu. Planiramo, na primjer,  ukinuti povlaštene mirovine, što istina, nije nikakva značajna ušteda, ali je važna simbolična gesta. Detaljnije kad vidimo što smo naslijedili, u nadi da nam nije ostavljena grčka bilanca, rekao je Milanović.

Teška godina

Na pitanje o MMF-u Milanović je rekao  ne namjerava zvati MMF jer smatra da bi to bila pogrešna poruka. No, dodaje da ne zna što će novoj vladi ostaviti HDZ, ali da želi vjerovati  da će naslijediti nešto upravljivo, čime možemo upravljati sami.

Milanović je itekako svjestan da će 2012. biti teška godina. Bit će teško pregrmjeti iduću godinu. Svjestan sam kakve nas nevolje čekaju. U nekim drugim vremenima možda bismo mogli kupiti još koju godinu, više ne možemo. To je naša realnost, rekao je.

Na pitanje o strahu pred novim izazovom, Milanović je rekao: Nema straha, nema ni treme. Ima neizvjesnosti. Ali ploviti se mora. (jk)

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 2. prosinca 2011.
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox