Tvrtke javnog sektora ne žele oglašavati poslove u medijima

24/10/2011

Rujanska anketa portala MojPosao u kojoj je sudjelovalo 519 ispitanika, pokazala je zasićenost „nepotizmom i korupcijom“ koja vlada pri zapošljavanju u državnoj službi i drugim tvrtkama u javnom sektoru.

Gotovo 90% njih smatra da bi objavljivanje oglasa u ostalim medijima povećalo transparentnost zapošljavanja u javnom sektoru. „Bila bi to poruka, mada upitne iskrenosti, da su u potrazi za kvalitetnijim kadrom“, smatra jedan ispitanik, a prevladava stav kako bi to potaklo javnu raspravu i pomoglo da pobijedi stručnost, a ne veze.

Većina vjeruje da su natječaji namješteni stoga 8% ispitanika smatra da objavljivanje oglasa u drugim medijima ne bi utjecalo na transparentnost. „Objavljuju natječaje za točno određenu, već zaposlenu osobu, nedostaje samo fotografija“, komentar je jednog ispitanika. Ostali koji se ne slažu ističu da nema smisla trošiti dodatan novac ni radno vrijeme državnih službenika. Samo 2% ispitanika je ravnodušno kada je u pitanju prema načinu objavljivanja oglasa za zapošljavanje u javnom sektoru.

Zabrinjavajuće je veliko neznanje o dostupnosti oglasa za radna mjesta u javnom sektoru. Manje od 1% ispitanika zna kako su svi oglasi na internetskom izdanju Narodnih novina, a dio na stranicama Ministarstva i Zavodu za zapošljavanje. (PS/JH)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox