Ako je u državnom interesu, HEP struju prodaje i strancima

HEP će ubuduće struju moći prodavati i strancima, bude li to u državnom interesu, odlučio je Hrvatski sabor, dopunivši Zakon o tržištu električne energije.

 

Tim se dopunama, naime, opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogućuje prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu. Uvjet je da je inozemni kupac ujedno i proizvođač strateške sirovine koja je potrebna Hrvatskoj.

Inače, Uprava i četiri sindikata HEP-a potpisali su Kolektivni ugovor (KU) za HEP Grupu kojim se zaposlenima osigurava rast plaća u iduće dvije godine, pod uvjetom da u tom razdoblju poraste i BDP. KU je potpisan još 12. siječnja, no o tome javnost tada nije bila obaviještena već je samo objavljen u novom broju Narodnih novina.
Po riječima sindikalaca, to je učinjeno "bez pompe" zbog stanja u zemlji u kojoj je gotovo 320.000 ljudi evidentirano na Zavodu za zapošljavanje. Uprava pak tumači da se radi samo o internom događaju u HEP-u između poslodavca i sindikata.

Plaće prate rast BDP-a

Novim KU-om, koji je sklopljen na dvije godine, utvrđeno je da će vrijednost boda za izračun plaće pratiti rast BDP-a pa bi tako, u slučaju da BDP bude rastao kako se predviđa, plaće 14.000 zaposlenih u HEP-u do početka 2013. godine prosječno porasle za 2,4 posto.
Materijalna prava su ostala na razini prethodnog KU-a, tako da će radnici za regres dobiti 1.800 kuna, a za božićnicu 1.750 kuna u neto iznosu te za Uskrs 400 kuna u naravi. Jubilarne nagrade smanjene su za 10 posto, dok su sva ostala prava ista kao i u prethodnom Ugovoru. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox