Ali to nije sve... ako ukradete odmah, mi ćemo vam dati još novca!

O Vinku Mladineu, direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je priveden zbog zloporabe položaja i ovlasti, već se pisalo, no Novi list donosi sumu sumarum njegovih grijeha. A njegova suradnja sa zloglasnom Fimi-medijom, prema eko-udrugama, tek je početak.

 

Zasad jedina stvar zbog koje se Mladinea sumnjiči jest nezakonito poslovanje Fonda sa Fimi-medijom koje je ovu instituciju koštalo 5,6 milijuna kuna. Pa ipak, stvari se kompliciraju...

Fond je 2005. godine zapošljavao 33 ljudi, iako je bila predviđena brojka od 59 ljudi. Danas se broj zaposlenih popeo na 124, a administracija je Fond u tom periodu koštala 232 milijuna kuna. U razdoblju od 2004. do 2009. godine Fond je zaradio 4,6 milijardi kuna (2,12 milijardi od ambalažne naknade i 1,23 milijarde od naknade za zaštitu okoliša kod registracije automobila). Greška se javlja u poslovanju s ambalažnom naknadom jer je u Fond od toga pristiglo 2,1 milijardi kuna, a na isto su poslovanje potrošene 2,8 milijarde kuna, tako da je kasa tu "kratka" za 700 milijuna kuna.

Nadalje, vrlo zgodno su se u Hrvatskoj proizvodni pogoni za preradu nekog otpada gradili puno prije negoli bi okolišni pravilnik u Vladi uopće bio donesen, a primjer je pogon za reciklažu plastike u Novom Marofu, tvrtke BBS čija je vlasnica bivša HDZ-ova zastupnica Barbara Bešenić, koju se sumnjiči za krađu 80 milijuna kuna. Naime, ona je 2005. godine od Fonda za razvoj dobila 4 milijuna kuna te od Fonda za zaštitu okoliša još dodatna 3, paralelno otkupljujući staru ambalažu po 60% manjoj cijeni od tržišne, što je trebao biti svojevrsni državni poticaj.

Osim ovoj tvrtki, Fond je isplatio desetke milijuna kuna raznim tvrtkama koje su sirovine za rad od države dobivale, kao i u navedenom primjeru, po znatno nižim cijenama od tržišnih. Država im također subvencionira i kamate na kredite te isplaćuje novac unatoč velikim dugovima u kojima se neke nalaze. "Pokrovitelj", kako ga Novi list naziva, još uvijek se ne zna.
Mladineo je, pak, uložio žalbu na jednomjesečni pritvor koji mu je određen proši tjedan. (MJ) 

 

Izvor: Novi list, 29. studeni 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox